София беше музика! В навечерието на празника на София, ХII-тото

...
София беше музика! В навечерието на празника на София, ХII-тото
Коментари Харесай

Музика и каузи на фестивала за поп и рок музика София 2022

София беше музика!

В навечерието на празника на София, ХII-тото издание на Гала концерта за поп и рок музика „ СОФИЯ “ още веднъж избра своите песни! Събитието се организира под патронажа на госпожа Албена Атанасова – заместител кмет на Столична община и още веднъж събра създатели, в поддръжка на обществено-значимата обществена идея „ Да сверим биологичния си часовник на време “. Каузата е от извънредно значение за демографската политика на страната ни и насочва послания, ориентирани към предварителна защита и запазване репродуктивното здраве на младежите в България.

Музикалният конгрес и тази година посрещна тържествено изявени и млади композитори, текстописци, аранжьори и реализатори и представители на институции на „ Стена на Славата “, с цел да запечатат звездните моменти по случай ХII-тото издание на Фестивала.

По традиция, Събитието се организира под извънреден и настоящ за годината слоган. Музикалният конгрес тази година е ориентиран към поддръжка на идеята за повече българска музика в народен ефир. Именно по тази причина слоганът e „ За повече българска музика в народен ефир “.

Фестивалът се организира в категория: Конкурс за нова българска поп и рок ария. И този път Фестивално жури в състав: проф. Михаил Белчев (поет), Йорданка Христова (певица), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, създател на предаването „ Бъди какъвто си “ по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, създател на текстове на известни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването „ Музикална стълбица “), Здравко Петров – Програма „ Хоризонт “ и радио БИНАР изпита „ усложнение “ при избора на призовите места.

Фестивалът беше открит с емблематичната ария „ Вечната София “ на огромния български композитор Иван Стайков, по текст на Снежина Темелкова и в осъществяване на обичания артист Вели Чаушев и Йoана Величкова.

Елегантност и искра способстваха за хубостта на сцената от Светлинното шоу на балет Boriana Dance & Entertainment преди осъществяването на 13 песни финалисти в състезанието.

1-ва награда получи песeнта: „ Колко си близо “ по музика и аранжимент на Антон Серкеджиев в осъществяване на група DELTA ROOSTERS. Наградата връчи заместник кметът Албена Атанасова.

Песента „ Надежда “ получи Специална Награда на Медиите, определена от Фестивално жури на медиите в състав: Атанас Лазаров (Агенция за обществени връзки ПРофайл), Симеон Демиров – (вестник „ България през днешния ден “), Анелия Попова – (Информационна организация „ Блиц “), Владимир Христовски – (журналист), Ивелина Георгиева (информационен уебсайт „ My Family.bg “), Ивайло Кицов (Главен редактор на MySound.bg), Антон Стефанов (заместник основен редактор на вестник „ Филтър “), Мария Райчева (24 часа), Добромир Банев (журналист, поет) Рокси Рок (собственик на НI LIFE).  

Конкурсът излъчи две 2-ри награди, които бяха с еднакъв брой точки: Това са песните: „ Целувай ме, аз те открих “ по музика, текст и аранжимент на Ивайло Терзиев и песента на песента на музикантите от Weil – Мая и Пламен Ковачеви „ Ангел на любовта ”. Пламен Ковачев е създател на музиката, текста и аранжимента. Наградите връчи заместник кметът на Столична община Дончо Барбалов.

Специалната премия на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев отново получи песента на Weil. Наградата връчи ръководителя на Организационния екип на Фестивала и на Спринт Продакшън – Пейо Пеев.

3-то място бе присъдено на песента „ Пазя те ” по музика на Димитър Бенков, текст на Валери Славчев, аранжимент и осъществяване: Група Хоризонт. Наградата връчи доктор Теодора Иванова – ръководител на Държавната организация за протекция на детето.

Приз и специфичен плакет „ 40-т години на сцената “ получи Петя Буюклиева във връзка нейните 2х20 на сцената. Тя бе връчена от Йордан Георгиев.

Специална премия за принос в българската музика получи композитора Асен Драгнев. Той е създател на повече от двеста песни в региона на известната музика, изпълнявани от известни български солисти и групи. Тя му бе връчена от огромната Йорданка Христова.

Наградата за изцяло творчество и принос в българската музика се присъди на Михаил Белчев. Тя бе връчена от ръководителя на Столичния общински съвет – Георги Георгиев.

Тази година посетител изпълнителите Алек Сандър и Edwin Grovell долетяха от Ню Йорк и Белгия особено за събитието. Те получиха специфични плакети и приз за присъединяване във фестивала от Иван Тенев – член на Фестивалното жури и член на организационния екип.

Фестивалът беше закрит с песента „ Не спи градът ” по музика и аранжимент на Асен Драгнев, текст на Добромир Банев, в осъществяване на Богдан Томов и всички участници с блестящ и запаметяващ се край.

Домакините на Събитието – емблематичният глас на БГ радио – Атанас Стоянов и Мария Сивкова – Илиева подгряваха публиката и поддържаха положителното въодушевление.

Фестивалът се провежда от Столична община и Сдружение „ Спринт Продакшън ” и с поддръжката на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния замък на културата, Сдружението „ Независими създатели, музиканти и продуценти “ /СНАМП/.

Инициаторът на Информационната акция „ Да сверим биологичния си часовник в точния момент “, изпълнителката на емблематичната ария „ Мечта за дете “ – Галя Георгиева и ръководителят на Фондация „ Мечта за дете “ Ивелина Рускова бяха измежду специфичните посетители и благодариха за поддръжката и високата естрада, която дава повече публичност на задачата за поддръжката на дамите и младежите с репродуктивни проблеми. Те обявиха, че когато хубавата музика е придружена от положителни дела и каузи, светът в действителност става по-добър.

Фестивалът събра фенове на българската музика, измежду които имаше доста представители и сътрудници на креативната колегия, представители на държавни и общински структури, шефове на образователни и детски заведения, обществени услуги, лечебни заведения, неправителствени организации

Българската национална телевизия ще излъчи ХII Фестивал за поп и рок музика „ СОФИЯ “ 2022 с режисьор Боян Даскалов на 15 октомври /събота/ от 15:00 часа, с цел да направи и феновете съпричастни със събитието и неговите обществено-значими дела и да могат всички да се включат в избора на Песента на Публиката.

Гласуването на Песента на Публиката продължава до 16 октомври 2022 год., когато ще бъде оповестена в Централната емисия „ Новини “ по Българска национална телевизия.

Тя се избира благодарение на Българския дарителски конгрес от феновете, слушателите и публиката в залата, като песента-фаворит може да бъде подкрепена на обединен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на определената ария. Цена на един SMS e 1.00 лева с Данък добавена стойност (за клиенти на всички мобилни оператори). Средствата са в интерес на Националната благотворителна акция „ Нека бъдем по-добри “ и Информационната акция в поддръжка на дами с репродуктивни проблеми под надпис „ Да сверим биологичния си часовник “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР