София. Българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да

...
София. Българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Всяко прибързано действие и предварителен позитивен сигнал на правителството в диалога с Република Северна Македония може да се тълкува превратно като отстъпки от българската страна

София. Българската дипломация да реализира пълноценно своя професионален потенциал, да не се доверява на експертиза на неправителствени организации и да не се поддава на външен напън, прикани президентът

Всяко преждевременно деяние на българското държавно управление и всеки прелиминарен положителен сигнал може да се пояснява превратно като отстъпки от българската страна. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за срещата на президента на Република Северна Македония Северна Македония с представители на сепаратистка организация, оповестиха от прессекратариата на президентството. Българският държавен глава взе участие във форума " The World Ahead 2022 ", проведен от изданието " The Economist " в София, на което е почетен посетител и преподавател.

„ За страдание, дейностите и държанието на президента на Република Северна Македония не способстват за напредъка по по този начин стремежи път на страната към Европейския съюз “, съобщи Румен Радев. По думите му всевъзможни искания за взаимност във връзка с цивилен права са контрапродуктивни. „ Македонските българи се борят за пълноправие, което да бъде обезпечено в тяхната конституция с вписването им паралелно с другите елементи от нации. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в публичния живот на страната ”, уточни президентът Радев. Държавният глава акцентира още, че това е радикално друго от сепаратистките настройки и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.

„ Посещението на премиера в Република Северна Македония беше преждевременно, аз съм имал откровени диалози с него “, съобщи още президентът в отговор на въпрос. Румен Радев акцентира, че е значимо българската дипломация да реализира пълноценно своя професионален потенциал, да не се доверява на експертиза извън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен напън.

„ България постоянно е открита за разговор. България инициира разговор от самото начало, когато политиците от РСМ обикаляха европейски столици и отбягваха София, само че се веселя се, че този разговор стартира да се случва “, съобщи още президентът. Румен Радев добави, че поддържа връзка с президента Стево Пендаровски и ще търсят подобаващ миг за среща на високо равнище, която по думите му, зависи и от дейностите на неговия сътрудник от РСМ.

В отговор на въпрос какво счита за протичащото се с „ Булгаргаз “ и освобождението на шефа Николай Павлов, президентът означи, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната дарба и бъдещето на енергетиката. „ Когато кабинетът прави смени в управленията на сдруженията, би следвало да подсигурява, че няма да има още веднъж частни медиатори при доставката на газ и че ще се реализиран по-добри условия за България и по-добри цени “, разяснява Румен Радев.

Държавният глава изрази вяра, че държавното управление няма да се изкушава от наследения управнически модел, „ който използваше служби, бордове и регулаторите за кавга и за пробутване на частни ползи “. По думите му, в случай че се употребява същият метод, няма да бъдат реализирани по-различни резултати от наследството на министър-председателя Борисов.

Помолен да разяснява законодателната стратегия на новото държавно управление, Румен Радев открои, че е значимо качеството на законите и тяхната навременност. „ Предстоят значими решения и аз се надявам те да бъдат в интерес на всички българи “, добави президентът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР