София. България започна своето половингодишно ротационно председателство в Съвета на

...
София. България започна своето половингодишно ротационно председателство в Съвета на
Коментари Харесай

ТАСС: България започва своето председателство в Съвета на ЕС

София. България стартира своето половингодишно ротационно председателство в Съвета на Европейски Съюз, което ще продължи до 30 юни. Посветената на това събитие гала мина в Народния спектакъл Иван Вазов в София. На нея участваха ръководителите на трите съществени институции на Съюза – ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни, предава ТАСС.
„ Преди 11 години, когато България влезе в Европейски Съюз, нашата фантазия стана действителност. Днес ние сме подготвени да дадем на Европа своята хилядагодишна просвета, нашето изкуство, а също по този начин нашите цифрови технологии и религия в бъдещето на Европейски Съюз. Нашата вековна история ни научи на приемливост “, съобщи, откривайки церемонията, министърът на българското председателство в Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. На собствен ред президентът на България Румен Радев съобщи, че България „ в течение на 13 века бе югоизточната врата на Европа и мост сред Изтока и Запада “. „ Днес Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че прекомерно дребна, с цел да не е единна “, добави той.
В околните шест месеца в София ще преминат повече то 300 публични мероприятия, включително повече от 30 с присъединяване на политически водачи на европейските страни, а страната ще бъде посетена от повече то 25 хиляди публични посетители.
Туск съобщи, че на поста България би трябвало да успее в напредването на европейското бъдеще на Балканите. „ Стабилността, сигурността и разцвета са това, което жителите на района заслужават. Радвам се, че една от вероятностите на българското председателство ще бъде европейското бъдеще на Балканите. Именно България има всички учредения да успее в тази работа “, добави той.
Той произнесе своята тирада на Български език, започвайки със стихове на българския стихотворец Иван Вазов за хубостта на тази страна, с което провокира бурни овации в залата, където са се събрали български и европейски политици и служители.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР