София. България се включва в Европейската кампания за гражданска наука

...
София. България се включва в Европейската кампания за гражданска наука
Коментари Харесай

България се включва в Европейската кампания за гражданска наука „Търси се лечебната иглика“

София. България се включва в Европейската акция за гражданска просвета „ Търси се лечебната иглика “. Това оповестиха от пресцентъра на Българска фондация „ Биоразнообразие “ . Поканени са всички фенове на природата да дадат своя принос в проучването на типа и да оказват помощ за опазването му на европейско равнище. Кампанията започва в началото в Естония, през 2019, само че през днешния ден към този момент повече от 20 страни се причисляват към нея. У нас с помощта на Българска фондация „ Биоразнообразие “ и „ Facebook “ групата Растенията в България, акцията към този момент също набира ход, тъй като нашите иглики към този момент започнаха да цъфтят и всеки ден е от голяма важност.

През тази пролет група учени и откриватели на природата канят всички искащи да вземат присъединяване в най-голямата акция за наблюдаване на лечебна иглика в цяла Европа „ Търси се иглика “. Идеята за общоевропейското наблюдаване потегля от една акция, стартирала през 2019 година в Естония, в която фенове на природата следят цветовете на повече от 200 000 иглики. Кампанията даде нова визия както за приложни, по този начин и за фундаментални проучвания.
„ Идеята е лесна: отивате някъде измежду природата, намирате характерното жълто пролетно цвете – лечебна иглика (Primula veris) - поглеждате вътре в цвета и изпращате наблюдението си и няколко фотоси посредством уеб страницата на откривателите. След като интервалът на разцвет завърши, учените ще проучват данните и ще дадат противоположна връзка за откритията на всички участници “, споделя Спас Узунов от Българска фондация Биоразнообразие, който координира акцията в нашата страна.

Интересът към лечебната иглика датира още от времето на Чарлз Дарвин, който я е изучавал усърдно. Чрез групово събиране на информация за типа като типично тревисто растение, учените се надяват освен да научат повече за игликата, само че и да усъвършенстват разбирането си за положението на други сходни типове, и да може да се оцени въздействието на измененията в естествената среда върху някои значими аспекти от биоразнообразието.

„ Лечебната иглика е хетеростилна – това значи, че другите разновидности на растението са с разнообразни цветове. Наричаме тези разновидности вид S и вид L. За да се възпроизвежда сполучливо, вид L би трябвало да разпръсква поленовите си зърна към вид S. Това работи и в противоположна посока – поленът от вид S би трябвало да доближава до вид L. Поради това растението не може да се самоопрашва, с което се предотвратява възникването на генетична ерозия. Кръстосаното опрашване предизвиква генетичния продан и усилва генетичното многообразие. А то е значим фактор за запазването на жизнеспособността и дълготрайната резистентност на типа. Потокът на полен сред тези два вида цветове се реализира само от опрашващи инсекти, които имат ролята на посредници в този комплициран „ сватбен контракт “. За да осигурим благосъстоянието на растението, би трябвало да създадем това и за опрашващите инсекти – дивите, медоносните и земните пчели, пеперудите и други дребни, само че скъпи помощници “, коментира още Спас Узунов.

В популациите на лечебна иглика съотношението сред броя на вид S и вид L нормално е равностойно - почти 50:50. Възникването на дисбаланс понижава опциите на растенията да откриват подобаващ сътрудник, възпрепятствайки опрашването и генетичния продан, а това от своя страна понижава жизнеспособността на растенията. Затова участниците ще събират и споделят и тази скъпа информация кой вид е растението.

Обикновените затревени площи, които са желани от лечебната иглика, стават все по-редки в модерния свят, което води до спад в растителните популации, които разчитат на тях като място за живот. А това може да аргументи дисбаланс в бройките от вид L и вид S дотам, че единия вид да изчезне напълно от средата.

Всеки фен на природата е добре пристигнал да се включи в самодейността „ Търси се иглика “ – детайлности за типа и по какъв начин да го разпознае, снима и показа може да откри на. Цялата налична информация за акцията бе преведена от сътрудниците от Естония, включително, което в резюме разказва по какъв начин да се включат искащите.

През 2021 в акцията се включват повече от 20 страни от цяла Европа. В България сътрудници са и „ Facebook “ групата.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР