София. България и Македония желаят да използват всички възможности за

...
София. България и Македония желаят да използват всички възможности за
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: Народното събрание е готово да сподели своя опит и да подпомогне македонските си колеги в стъпките към пълноправно членство в НАТО и ЕС

София. България и Македония желаят да употребяват всички благоприятни условия за задълбочаване на своето съдействие, е общото мнение на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Делегация на Групата за другарство Македония – България, водена от Фросина Ташевска-Ременски, е на посещаване в България през днешния ден и на следващия ден (22 март 2018 г.).
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева означи, че България и Македония са създали историческа стъпка с утвърждението на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. " С този документ пред нас се отварят доста порти и благоприятни условия за задълбочаване и активизиране на двустранните връзки в разнообразни области ", акцентира Цвета Караянчева. Тя съобщи, че Народното събрание е готово да показа своя опит и да подкрепи своите македонски сътрудници в стъпките, които им предстоят, по пътя към пълноправно участие в НАТО и Европейски Съюз. " Парламентарният разговор и обменът на отзиви сред представители на групите за другарство в двете законодателни институции имат основна роля в евроинтеграционния развой ", акцентира Цвета Караянчева.
Заместник-председателят на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски изрази признателност към ръководителя на българския парламент за постигнатото единогласие при гласуването на ратификацията на контракта за другарство, добросъседство и съдействие. По думите ѝ документът открива нови благоприятни условия за развиване на двустранните връзки на всички равнища и е значима стъпка, която ще подкрепи процеса на присъединение на Македония към Европейски Съюз и НАТО. Фросина Ташевска-Ременски акцентира, че македонските парламентаристи желаят да черпят опит и положителни практики от българските си сътрудници за възстановяване на работата на другите институции. " Развиването на добросъседски връзки със страните от района е приоритет на Македония, тъй като те са в основата и са поръчител за бъдещата районна непоклатимост и сигурност ", акцентира Фросина Ташевска-Ременски.
По-късно гостите се срещнаха с народните представители от Група за другарство в България – Македония. Сред разискваните тематики по време на диалога бяха интеграцията и приобщаването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз и НАТО, както и евентуалните благоприятни условия за реализация на значими и за двете страни инфраструктурни планове.
" Тук вие имате и постоянно ще намерите доста другари ", означи ръководителят на Групата за другарство България – Македония Борис Вангелов и изрази задоволството си, че парламентаристи от македонския парламент са на публично посещаване у нас. Борис Вангелов акцентира нуждата от още по-интензивно парламентарно съдействие през идващите години. Сигурен съм, че връзките сред страните ни навлязоха в нова епоха.
Заместник-председателят на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска-Ременски увери, че македонските управляващи са ангажирани за развиването на добросъседските връзки. " Нашата генерация политици би трябвало да покаже, че може да работи за положителното бъдеще на жителите на България и Македония, както и за целия район ", съобщи тя. По думите ѝ председателството на Съвета на Европейския съюз от страна на България е от основно значение и за Македония, тъй като има мощна поддръжка за интеграцията ѝ към Европейския съюз и НАТО.
Делегацията на Групата за другарство Македония – България, водена от Фросина Ташевска-Ременски, беше приветствана в пленарната зала на Народното събрание.
По време на визитата си гостите ще имат срещи с Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, с Комисията по външна политика и със заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР