София. Българите оценяваме своите велики умове далеч след като завършат

...
София. Българите оценяваме своите велики умове далеч след като завършат
Коментари Харесай

Проф. д.н. Венелин Терзиев: Проф. д-р Маруся Любчева – учен и политик с душа

София. Българите оценяваме своите велики мозъци надалеч откакто завършат своя земен път, което е надълбоко неправилно и даже незаслужено. Един от тези ярки образци в актуалната ни българска история е професор Маруся Любчева. Да бъдеш политик или академик през днешния ден наподобява сякаш не е изключително мъчно и непостижимо. Да бъдеш учен–политик с задача и душа – това не е по размер за всеки. Защото и науката, и политиката изискват непрекъснато любознание, самообладание и отдаденост в това, което правиш и на което си се посветил. Нещо, което в своя 72-годишен житейски път проф. Маруся Любчева отстоява всекидневно. Това се споделя в текст, написан от проф. д.н. Венелин Терзиев – учител във Военната академия „ Георги Стойков Раковски “, възложен от Учебното заведение .

" Човек с доста и разнопосочни научни и публични ползи, проф. доктор Маруся Любчева въплъщава най-ярките проявления на родния академизъм – подобен, какъвто би трябвало да бъде – образован и отдаден. Нейният образец за подражателство – да бъдеш резистентен на всевъзможни партийни и политически стихии, я води по пътя ѝ от дребния град в Северозападна България да влиятелните управнически места в Бургас, българския парламент и европарламента. Многобройни са признанията и премиите, които бележат нейния път. Тя е измежду известните откриватели, които се занимават с полимерни композитни материали. Показала е и висока подготвеност, обвързвана с просветителните процеси и технологии за развиването на просветителните технологии. Редица са българските и европейски институции, които употребяват нейната експертиза и мнение по разнообразни въпроси. И не на последно място – проф. Любчева безспирно пази оня цивилизационен модел на отстояване на човешките полезности, който ни прави друго мощни и мъдри ", написа той.

" Нейни са думите за сравняването на българското висше обучение с непознатите и че е належащо да се прави оценка от позиция на качество, конкурентоспособност, съгласуемост, употреба и още много други характерности. Често рецензиите, които насочва към системата, са ориентирани точно към възстановяване на качеството и превръщането му в сериозен инструмент за развиването на страната, освен стопански, а всеобщо. В тези рецензии, които са по-скоро оферти за възстановяване, се съдържа един необикновен народен привкус и на първо място национална отговорност. Понякога обаче изпадаме в еуфорична взаимозависимост към привнесено висше обучение, към хора, получили образованието си в влиятелни непознати университети и сякаш трансформираме това в норма за реализация ", се споделя още в текста.

" Изключително богата е нейната професионална и житейска биография. Завършила обучение с професионална подготовка „ инженер-химик “, компетентност „ Технология на полимерите “. От 1972 година е докторант във бургаския Висшия химикотехнологичен институт „ Проф. доктор Асен Златаров “. Има над 50 научни изявления в реферирани списания, голям брой изявления в националния и локалния щемпел. В интервала сред 1977 и 1987 година е теоретичен помощник. Доцент от 1987. От 1989 до 1991 година е декан на Отделението по следдипломна подготовка в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас. Била е декан на Факултет „ Органични химични технологии “ от 1991 до 1993. До 1995 година е началник на Катедра „ Материалознание “ в същия университет ", написа още проф. д.н. Терзиев.

" От 1991 до 1995 година е бургаски общински консултант. От 1995 до 2005 година е заместник-кмет на Община Бургас. От 2005 година е народен представител в 40-то национално заседание. На 1 януари 2007 година става член на Европейския парламент от България до 2009 и от 2013г. до 2014г.
Доц. Маруся Любчева е член на 4 комисии в Европейския парламент: Комисията по интернационална търговия, Комисията по бюджетен надзор (пълноправен член), и Комисията по бюджети и Комисията по правата на дамите и равенството сред половете (заместник-член). Тя е член и на Делегацията в комитетите за парламентарно съдействие „ Европейски Съюз – Казахстан “, „ Европейски Съюз – Киргизстан “ и „ Европейски Съюз – Узбекистан “ и за връзки с Таджикистан, Туркменистан и Монголия и заместник-член в Делегацията в Комитета за парламентарно съдействие „ Европейски Съюз – Украйна “.
Маруся Любчева е почетен професор и доцент в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ в Бургас. Един от най-хубавите ни специалисти в ръководството на междинното и висше обучение. Често дефинираните от нея тези се повтарят от министри и политици, постоянно нейните хрумвания са част от планове, разнообразни начинания или стратегии ", излиза наяве от текста.

„ Композитните материали са като музиката “, споделя тя и може и би е права. Така, както в музиката търсим най-хубавите тонове, тук търсим най-хубавите свойства на включените в тях инградиенти. Както в живота, по този начин и тук прибавяме, лишаваме или пък оцветяваме с цел да бъде цветен, друг и разнолик.
Казват, че годините са насъбран опит и смисъл, а шерването е метод да предадеш знанието на близките. За индивида, учения и политика проф. Марсуя Любчева, през днешния ден е празник. Част от този празник са нейни възпитаници и почитатели, на които съобщи не просто любовта към науката, само че и оня непрекъснат блян да споделяш, да палиш искрата и да увличаш.
И дано с думите на проф. Асен Златаров – патрон на университета, с който проф. Любчева свърза живота и научните си достижения и на който остана вярна до край: „ Само културната личност… може да бъде национален лидер. Водач със жанр, с дух, със здрав взор и социална стойност. “ ѝ пожелаем да резервира тази неотстъпчивост на духа, откровеност и откровеност, с които да води, увлича, направлява и дава криле.
Най-ценното в този човешки живот е да умееш да предадеш своята събрана мъдрост, да окажеш помощ на следовниците и учениците си да бъдат част от живота на една добре разрастваща се страна. Такива хора като нея би трябвало по-често да виждаме и даже единствено умеенето да се докоснем до нейната същина е голямо благосъстояние ", заключава проф. д.н. Терзиев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР