София. Архитектурен комплекс Музей на религиите е уникален исторически обект,

...
София. Архитектурен комплекс Музей на религиите е уникален исторически обект,
Коментари Харесай

Ирина Атанасова, РИМ-Стара Загора: Архитектурен комплекс „Музей на религиите” е уникален исторически обект, който няма аналог на Балканите

София. Архитектурен комплекс „ Музей на религиите ” е неповторим исторически обект, който няма аналог на Балканите. Това сподели Ирина Атанасова, организатор отдел „ Работа с публики ” на РИМ-Стара Загора в изявление за Агенция „ Фокус “ .

„ Мястото, където се намира архитектурният комплекс „ Музей на религиите “ е почитано като свещено през другите исторически интервали. През 2001-2004 година и 2009 година там са извършени археологически разкопки с началник Димитър Янков. Проучванията разкриват необикновено наслагване на религиозни практики “, изясни Атанасова. Тя посочи, че в най - ранния слой е открита паметна яма от началото на ранножелязната ера (Х - ІХ в. прочие Хр.). „ През античността там е имало светилище, отдадено на тракийския конник (ІІ – ІІІ в.). След това е издигната средновековна християнска гробищна черква (края на Х – ХІІІ в.), а през 1409 година е повдигнат мюсюлмански храм – Ески джамия или Хамза бей джамия “, описа още тя.

„ Днес най-добре непокътната е архитектурата на мюсюлманския храм Ески джамия. Още през 1927 година тя е оповестена за древен монумент. През 1972 година е оповестена за архитектурен монумент на културата, а настрана стенописите й са оповестени за живописен монумент на културата от национално значение. През 2011 година по план на Министерството на културата е осъществена цялостна консервация и реституция на комплекса “, сподели още Ирина Атанасова. Тя добави, че в него са показани по подобаващ метод непокътнатите паметни детайли от разнообразни столетия. „ Стенописите и пластичната украса разкриват величие от майсторски умения и цветови решения “, разяснява Атанасова.

„ Наслагването на толкоз паметни и религиозни практики на едно и също място в продължение на хилядолетия прави архитектурен комплекс „ Музей на религиите ” е неповторим исторически обект, който няма аналог на Балканите и си заслужава да бъде посетен “, съобщи Ирина Атанасова.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР