София. Ако България не забрани строежите в защитена зона Комплекс

...
София. Ако България не забрани строежите в защитена зона Комплекс
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: Загубите за държавата ще са стотици милиони евро, ако не забраним строежите на Калиакра

София. Ако България не забрани градежите в предпазена зона „ Комплекс Калиакра “, ще последват загуби за страната за стотици милиони евро под формата на наказания, срутване на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на конференция през днешния ден по отношение на провеждащото се в Каварна публично разискване на проекта за ръководство на трите предпазени зони в региона на Калиакра, направен от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките, както и породилото се недоволството на притежатели на парцели в границите на НАТУРА 2000. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.
„ Неизпълнението на ограниченията и влизането в наказателна фаза значи финансови наказания. Еднократната глоба би била в размер на няколко милиона евро – точният размер се пресмята по формула, плюс ежедневна глоба – упованието е за 20 хиляди евро дневно. Събарянето не е фантазия, а ефикасна мярка на Европейска комисия, с която се принуждават страните и националните им съдилища да ползват европейското законодателство “, акцентира министърът.
Според него е изцяло действителен и рискът след събарянето да се наложи и възобновяване на хабитатите. „ Предполагаме, че това също ще коства милиони евро “, добави Нено Димов. Той изрично съобщи, че с издадената от него заповед за възбрана на строителството и други действия в границите на предпазената зона и постигнатите с Европейската комисия договорености, България съумява да спести на данъкоплатеца огромни загуби. Заповедта на министъра на околната среда и водите беше издадена на 21 юли и оповестена в Държавен вестник на 28 юли.
Министър Димов напомни, че хронологията на проблемите край Калиакра е с 10-годишна отминалост. Решенията за включването в НАТУРА 2000 на предпазена зона „ Комплекс Калиакра “ и другите две зони за запазване на дивите птици са взети от Министерския съвет през 2007 година Територията в региона е предмет на две наказателни процедури, стартирани от Европейска комисия против България. Първата е от юни 2008 година за неопределяне на защитната зона за запазване на дивите птици „ Калиакра “, а втората е от края на 2008 година – поради одобрение на голям брой планове (около 600) без съответна оценка за кумулативния резултат. На 2 април 2014 година Европейска комисия заведе искова молба по двете обединени процедури в Съда на Европейски Съюз. На 14 януари 2016 година Съдът на Европейски Съюз осъди България за нарушаване на европейското законодателство за това, че е одобрила 9 плана за ветрогенератори (от които 3 не са реализирани) и 1 голф игрище в предпазените зони.
„ Аз заварих стихотворец, само че несбъднат ангажимент пред Европейска комисия – да бъдат взети ограничения за отбягване на наказателната процедура посредством издаване на заповед за забрани на избрани действия по Закона за биологичното многообразие. Срокът е бил до 31 март 2017 година, а такава заповед нямаше. Преди издаването на моята заповед организирахме срещи с кметовете на Каварна и Шабла, с цел да ги уведомим за уговорките на страната ни и за ограниченията, които подхващаме, с цел да осведомят жителите на обитаемоте места. Ще създадем и разяснителна акция за хората за опциите за компенсиране на техните загуби “, добави министър Димов. Той уточни, че има три благоприятни условия за финансово подкрепяне на притежателите на земи – по Програмата за развиване на селските региони, по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година и по стратегия LIFE, както и да се заложат ограничения за подкрепяне в идващия програмен интервал.
Министър Нено Димов даде образци за това по какъв начин в други страни - членки на Европейски Съюз се е стигнало до разрушение на към този момент осъществени планове и е наложено дейно срутване на постройки. В Испания са разрушени ветрогенератори и над 200 постройки – хотели и къщи, по решение на испанския съд, тъй че да не се стигне до неоправдателна присъда от Съда на Европейски Съюз. Въпреки това Испания не е съумяла да се избави и нарушаванията не престават да са в правосъдна фаза. Ирландия също е наказана три пъти да събаря построена инфраструктура. В Гърция се е наложило един път срутване по крайбрежието на остров Закинтос поради нарушавания по запазване на костенурка от предпазен тип, и повторно - към Атина, за други зони в НАТУРА. „ Да подчертая, че сделката, която реализирах с Европейска комисия, е - в случай че използван ограниченията за възбрана, ще се смята за изпълнен задължението на България по осъществяване на правосъдното решение и страната ни изрично ще излезе от наказателната процедура “, съобщи Димов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР