София. Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на Българския

...
София. Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на Българския
Коментари Харесай

Христо Григоров в пеизбран за председател на БЧК

София. Акад. Христо Григоров беше избран отново за ръководител на Българския Червен кръст от делегатите на Отчетно-изборното общо заседание на организацията, което се организира на 28 и 29 май в София. Проф. Здравко Маринов от БЧК София-град, доктор Валентин Пеев от БЧК-София област и Стойчо Стойчев от БЧК-Ямбол, също бяха избрани отново за заместник-председатели. Това оповестиха от пресцентъра на БЧК .

„ Както в цялата си 142-годишна история, и през последния четиригодишен интервал, дейностите, осъществени от БЧК недвусмислено потвърдиха качествата му на организация, отстояваща общочовешките полезности като свое верую. В това мъчно време, в което всички се сблъскахме с невиждана до момента рецесия, подбудена от пандемията от COVID-19, за следващ път БЧК с изключителна отговорност се изправи пред лицето на болката и страданието и с цялата си мощност, мобилизирайки целия си запас – човешки и веществен, застана един до друг с държавните институции в битката с ковид. В тази борба интензивно се включи и младежката ни организация, която тази година навършва 100 години от своето основаване. “ - по този начин в резюме ръководителят на организацията характеризира отминалия мандат.

Равносметката от работата на БЧК демонстрира, че продължава наклонността за стабилизиране и увеличение броя на членовете на организацията, като за 2020 година те са към 150 000 и над 200 000 дълготрайни и спонтанни доброволци, съидейници и поддръжници.

Генералният шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов регистрира осъществяването на Стратегия 2020, показа Стратегия 2030 и проекта за работа на БЧК през 2021 година

Общото заседание беше закрито от ръководителя Христо Григоров, който още веднъж изрече своята благодарност към доброволците и чиновниците за упорития им труд и безрезервност, благодари за гласуваното му доверие и пожела на всички здраве и още по-успешен Мандат 2021 – 2024.

Кой е Христо Григоров?

Повече от 40 години е член на БЧК, а от 1992 година, неколкократно - зам.-председател на националната организация и ръководител на Столичната организация. През 2001 година е определен за ръководител на БЧК и към този момент 20 година го управлява. В този интервал значително е съдействал за неговото организационно подсилване и редовно развиване като съвременна и ефикасна филантропична институция, в интерес на уязвимите хора в ежедневни и бедствени обстановки и за хуманизиране на обществото. Особено блестящо и безапелационно тези характеристки на червенокръстката организация откриха реализация под негово управление и през тежкия епидемиологичен интервал, обвързван с COVID-19.

Удостояван е с голям брой държавни награди и почетни звания, притежател е на златни медали за заслуги “БЧК ” и “За великодушие ”. През 2020 година президентът на Р България го удостои с медал “За цивилен заслуги ” – първа степен за приноса му за развиването и укрепването на гражданското общество. От 2011 година е “доктор хонорис идея ” на БАНИ, а през 2016 година му се присъжда почетното звание “академик ” за достиженията му и авторски издания в региона на историята.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР