Соевото мляко - популярна млечна алтернатива на запад - отдавна

...
Соевото мляко - популярна млечна алтернатива на запад - отдавна
Коментари Харесай

Всичко за соевото мляко на едно място

Соевото мляко - известна млечна опция на запад - от дълго време се употребява като обичайната напитка за закуска в Китай, Япония и други елементи на Азия. В доста страни хората с лактозна нетърпимост постоянно избират соево мляко, както и веганите и тези, които го възприемат като по-здравословен вид на кравето мляко.

Но рекламираните изгоди от соята за здравето пораждат някои въпроси. Соята е постоянно срещан хранителен алерген и доста закупени от магазините марки соево мляко съдържат захар, подобрители и други съмнителни добавки.

Какво е соево мляко?

Напитката на растителна основа, наречена соево мляко, се подготвя посредством варене на соя във вода, по-късно се смила и се пресова, с цел да се отделят неразтворимите фибри от получената течност. Търговското соево мляко варира от леко, до богато и сладко. Някои марки употребяват сгъстители, с цел да прибавят кремообразното чувство в устата, обвързвано с млечни артикули с пълномаслено наличие.

Соевото мляко съдържа сходно количество протеин на порция, което го прави по-близко хранително до кравето мляко спрямо други растителни млека, като тези от бадем, ориз и кокосов орех.

Как да употребявате соево мляко

Соевото мляко може да бъде сурогат на кравето мляко в кафени питиета, в зърнени закуски, за подготвяне на кисело мляко или сладолед, в смутита и потребление на съответствие едно към едно в печива, макар че усетът и текстурата може да не са напълно същите. Ако употребявате подсладено соево мляко, може да се наложи да коригирате другояче захарта. За пикантните ястия подсладеното соево мляко нормално работи най-добре и ще получите по-добър резултат в ястия, които не разчитат на кремообразноста на пълномаслените млечни артикули.

Марките соево мляко изобилстват в питателните магазини, само че можете по-добре да контролирате съставките, в случай че сами вършиме соево мляко.

На какво има усет соевото мляко?

 Соево мляко

Прясното соево мляко в Азия резервира незабравим мирис на фасул, само че соевото мляко, създадено за западните пазари, губи част от него при пастьоризация за дълготрайно опаковане; добавени захари и други естествени и изкуствени ароматизатори в допълнение прикриват усета на соята. Любителите на соевото мляко разказват аромата като орех или ненапълно тревист.

Съхранение на соево мляко

Соевото мляко от магазина за хранителни артикули би трябвало да се съхранява в хладилника, без значение дали е отворено или не; неотворено соево мляко в постоянна опаковка може да се съхранява дълготрайно при стайна температура, само че при отваряне би трябвало да бъде неотложно охладено. Използвайте всяко отворено соево мляко в границите на осем до 10 дни.

Можете да замразите соевото мляко, с цел да не се скапва, само че това доста утежнява качеството. Тази процедура въздейства както на усета, по този начин и на текстурата.

Хранителна стойност и здравословни изгоди на соевото мляко

Соевото мляко съдържа приблизително 7 грама протеин на 1 чаша порция, което го слага тъкмо наедно с кравето мляко. Но един минус на потреблението на соево мляко като сурогат на кравето мляко е относително ниските равнища на калций в соята. То съдържа към 1/4 от калция, който се намира в кравето мляко.

Обогатените марки имат сравнимо количество калций, само че човешките тела не усвояват обогатения калций толкоз елементарно, колкото естествения.

Имайте поради, че в случай че не е етикетирано като „ неподсладено “, закупеното в магазина соево мляко най-вероятно съдържа добавена захар. Някои марки соево мляко съдържат филъри като карагенан, несмилаем сгъстител, упрекнат за причиняване на инфектиране в храносмилателния тракт.

 Продукти богати на калций

Рекламните акции демонстрират изгодите за здравето на кравето мляко - то е с високо наличие на протеини, витамин D и калций и е източник на положителни мазнини. Мазнините обезпечават сила и ви карат да се чувствате сити дълго откакто ги ядете, което може да помогне за намаляване.

Соевото мляко е естествено с ниско наличие на наситени мазнини без холестерол. За разлика от тях млечното мляко съдържа към 20 мг холестерол на чаша. Така че за хората с висок холестерол или избрани типове сърдечни проблеми, соевото мляко може да бъде интелигентна опция на кравето мляко.

Митове за соевото мляко

Соевото мляко съдържа естествено присъстващи изофлавони или фитоестрогени, съединяване, получено от растения, с " естрогенна интензивност ", което имитира резултатите на естествения естроген. Някои изследвания свързват високата консумация на фитоестрогени и с нараснал риск от някои типове рак, само че без безапелационни доказателства.

Виж още по какъв начин се прави соево кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР