Собствениците на ресторанти би трябвало да информират предварително клиентите си,

...
Собствениците на ресторанти би трябвало да информират предварително клиентите си,
Коментари Харесай

В Европа няма такова нещо като такса празен стол, тя е незаконна

Собствениците на заведения за хранене би трябвало да осведомят авансово клиентите си, в случай че постановат такса за отсъствие при направена резервация, обясниха от Европейската комисия след питане на Българска национална телевизия.

Поводът за запитването на медията е изказванието на притежателя на " Miloz Fish end Grill " в Созопол, че таксата от 20 лв. за празен стол е естествена процедура за " всеки реномиран ресторант по света ".

Ако резервирате маса в ресторант по телефона или онлайн и ви предупредят, че при отсъствие сте задължен да платите наказателна клауза, тогава, съгласно европейските закони, правата ви на консуматор не са нарушени. Освен, в случай че не прецените, че сумата, която би трябвало да платите, е несъразмерно висока и решите да я оспорвате. Българският случай с такса " празен стол " обаче нарушава европейското законодателство, тъй като клиентите не са били авансово осведомени, обясниха от Европейска комисия.

Ако прецените, че вашите права като консуматори са нарушени, Еврокомисията поучава да сезирате националната организация за отбрана на потребителите.

Можете да се оплачете и непосредствено в Брюксел - в Европейския потребителски център.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР