Собственици на овощни градини в Кюстендилско излизат на протест срещу

...
Собственици на овощни градини в Кюстендилско излизат на протест срещу
Коментари Харесай

„Подложени сме на конски терор“: Села се вдигат на протест заради набези от животни

Собственици на овощни градини в Кюстендилско излизат на митинг против конски нападения. Те се оплакват, че животните се разхождат свободно, унищожават плодните им дръвчета и основават риск от произшествия.  

Снимка: bTV

Жителите на няколко села споделят, че казусът с конете е от години. Сред пострадалите е Лилия Гранитска. Преди две години цялата ѝ градина е унищожена. 

Дали се поставят нужните грижи за тях управляващите не могат да наблюдават

„ На 6 януари, когато пристигнах да обработвам земята с изненада открих следващите нападения на коне, които се спускат от планината и са благосъстоятелност на Николай Колев от прилежащото село Коняво. През последните години селата под Конявската планина сме подложени на конски гнет и всеобщо ни се унищожават градините. Садим дървета, минават конете, даже да не се чешат в дърветата и да ги счупят, просто ги препикават и те изсъхват “, споделя Лилия Гранитска.

Снимка: bTV

„ Миналата година два месеца и половина бях овчар на коне. Конете пасат в житото, търкалят се. Викали сме полиция, никой не ни обръща внимание “, добавя Райка Шункова, ръководител на земеделската кооперация в Коняво.

Сигналът е от платформата на bTV „ Аз, репортерът “

По думите на притежателя на проблематичните коне Николай Колев, в случай че животните не влизат в градините, те не са част от екосистемата. Той се оплаква, че предходната година са убити две от животните му.

Снимка: bTV

„ След неведнъж предупреждаване и от наша страна, и от управляващите не се стигна до на никое място. Постоянно са в парцелите на хората. Стигнало се е до разпра “, споделя Кирил Кирилов.

В някои случаи конете излизат на пътя и основават предпоставки за произшествия. В последния месец са станали три случая. От община Кюстендил споделят, че ограничения са взети.

Стопаните приканват институциите да работят бързо

„ За наша сметка сме построили на пътя за Ябълково електропастир, който следва да бъде включен. Писали сме писмо до АПИ да ни разрешават за наша сметка да оправим осветлението на пътя. В петък се чух със притежателя на конете, провел съм среща с него, ще поканя и ловно-рибарското сдружение, тъй като той има искания, че те му режат пастирите. Проверил съм договорите за прилагане на аренни земи от животновъди, вътре има уговорка да бъде обезпечена защита и електропастир. Ще направя комисия, която да обиколи всички контракти “, показва кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Жителите на селото остават в протестна подготвеност, в случай че казусът не бъде решен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР