Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира пред gong готвените забрани

...
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира пред gong готвените забрани
Коментари Харесай

Домусчиев: Некомпетентни хора искат окончателно да убият футбола в България

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев разяснява пред gong готвените забрани и рестрикции спрамо професоналните клубове в България. Както е известно, БФС разгласи, че от идващия сезон родните отбори не могат да притеглят вратари, които нямат паспорти от страни от Европейски Съюз, а шефът на треньорската школа - Лъчезар Димитров, добави, че може да последват и още по-големи рестрикции.

Домовчиев нападна хората, които измислят сходни забрани, наричайки ги " цялостна нелепост " и разгласи, че те ще доведат до още по-слаб български футбол.

- Г-н Домусчиев, преди няколко дни по предложение на ръководителя на българската треньорска школа по футбол Лъчезар Димитров, БФС одобри решение вратари с паспорти отвън Европейски Съюз да не могат да играят в България. Странната глоба не се одобри по никакъв начин добре. Вие по какъв начин гледате на тази възбрана?


- Пълна нелепост. Явно някои хора си мислят, че с рестриктивни ограничения може да се промени нещо в българския футбол, без да се замислят, че казусът е в качеството на работа в детско-юношеските школи и в обезпечаването на задоволителен брой деца, които да попълнят тези школи. В България няма чак толкоз доста вратари. Лудогорец разполага с няколко качествени състезатели под рамката на вратата, които много тимове имат предпочитание да привлекат. Успяхме да ги изградим без насилствени способи. Къде са останалите вратари, господин Димитров?

- БФС разгласи, че възбраната е съгласувана с треньорите от школата по футбол, само че членът на Академията Михаил Мадански съобщи, че това е неистина, защото експертите не са взели участие. Редно ли е да се взимат сходни решения от една шепа хора, които с нищо не са потвърдили, че могат да бъдат потребни на футбола. Без да са разисквани със експертите, ръководителите на тимовете и притежателите, които устоят клубовете?


- Това е едно тоталитарно решение, което е взето в Бояна. За страдание аз нямах опция да участвам на този Изпълком. Въобще и не бях известен, че ще има такова решение. Взето е от хора, които не дават пари за футбол и нищо не схващат. Решението е взето без да се питат клубовете. Никой не ни е питал. Това е чисто административна мярка, която ще навреди и на дребното тимове, които имат упоритост да играят в Шампионска лига или Лига Европа. Ако се вкарат рестрикции няма да могат да го вършат, защото качеството на тимовете ще падне в допълнение. Не мога да допускам, че се взимат такива решения и то по подобен метод. Това няма да докара до нищо положително за българския футбол, защото измисляме следващата дивотия.

- Лъчезар Димитров съобщи, че се обмисля сходни ограничаващи ограничения да бъдат признати и за полеви играчи от страни отвън Европейски Съюз. Подобна процедура не съществува на никое място в Европа.

- Със сигурност не съществува. Ако господин Димитров е гледал последния ни мач в групите на Лига Европа против Ференцварош, защото това е най-пресният образец, щеше да види, че съперникът ни беше с петима играчи, които са от страни отвън Европейския съюз. И то, в случай че Унгария се слави със своя шовинизъм. Играха с футболисти от Кения, Беларус, Босна и Бразилия. Няма смисъл да им изброявам имената. Така че в България отново почваме да откриваме топлата вода и да се вършат някакви измислици, които ще са на гърба на българските клубове.

- Ако се стигне до сходно решение по какъв начин ще се отрази на водещите тимове в България?


- Ще се отрази по следния метод. Българските клубове не могат да си разрешат класен състезател от Европейски Съюз. Трансферната му цена и възнагражденията са му доста високи. Все още, освен българските клубове, а и всички клубове, които са с по-ограничени благоприятни условия, съумяват да пазарят играчи от Африка, от Латинска Америка и да вършат някаква селекция. Същото важи и за Лудогорец и при всички положения, това важи и за другите огромни клубове в България. По този метод ще бъдат лимитирани опциите на тимовете да имат класни чужденци в своята селекция.

Техните селекции ще бъдат главно ориентирани не към българи, както чакат с това решение да се осъществя нещо, а ще бъдат ориентирани към играчи от европейския съюз, защото там няма по какъв начин да има възбрана. Просто следващата огромна дивотия. Няма по какъв начин нашите школи да дават гении, без да има задоволителна повсеместност във футбола. И ръководителите, и хората, които взимат такива решения и хората, които дават такива оферти, първо би трябвало да насочат своите старания да се влезе в учебните заведения.

Футболът би трябвало още веднъж да стане всеобщ спорт, както беше преди 30 години. Тогава всяко едно дете играеше пред блока и оттова излизаха гениите, които отиваха в школите на клубовете. В момента на кастингите се явяват все по-малко деца и виждате какво става - и ползата по стадионите понижава. Просто футболът не е това, което беше. Не инцидентно всички клубове в Европа имат в школите си деца от други страни, в това число от Африка, от Бразилия, от Аржентина и така нататък

Когато младежкият тим на Лудогорец играе в Младежката Шампионска Лига, в мачовете с всички тези западни тимове, нашите деца са играли против африканци, против представители на много народи, отвън европейския съюз в тези клубове. Просто футболът към този момент не е това, което беше. Става дума за професионални футболни клубове, които би трябвало да могат и да се устоят с работата си в школите и в селекцията. И при всички тези правила и ограничавания на тези тимове ще им бъде все по-трудно. Смятам, че българският футбол ще продължи да затъва, откакто такива " умни решения “ се взимат, без да се допитват до клубовете и техните нужди.

- Как ще коментирате разискването на опцията тимовете от Първа лига да имат наложително на терена най-малко един футболист до 23 години?


- Пак споделям, че това са такива рестриктивни ограничения, които се взимат от хора, които нищо не са дали за българския футбол. Говоря като финанси. И няма и да дадат. Просто сядат едни хора, взимат някакви решения и изобщо не ги вълнува, тъй като тях не ги боли. Те не влагат средства от джоба си, както ние вадим с брат ми. Просто те са на една хранилка доста хора и чакат да се покажат какъв брой са значими. Това е отново поредна нелепост. Ние устояваме цялостен тим в Б група, където нашите деца, когато навършат 17-18-19 години, и по-специално по-талантливите такива, имат опция към този момент да се допрян до професионалния футбол.

Оттам нататък тези, които покажат нужните качества, имат опция /както знаете не малко наши деца към този момент играят в efbet Лига/ да отидат в професионалния футбол - съгласно техните качества и съгласно интереса от клубовете. Когато едно дете е надарено няма по какъв начин български клуб, професионален, да не го вземе. Защото при всички положения това е една добра опция и за клуба, и за момчето. Ето погледнете Доминик Янков и Керчев играят в Ботев Враца, Слави Ковачев играе в Етър, имаме две момчета, които играят в ЦСКА 1948. Няма да ги изброявам всичките, само че това е пътят, това е бъдещето.

Когато имаш качество, ще има търсене на тези играчи. Когато са готови, ще стартират да играят като титуляри. А не с административни ограничения. Това е дивотия от комунизна. Просто не мога да допускам, че има хора, които взимат сходни решения. Без да се допитат до тези, които си дават парите, времето и сърцето в развиването на даден клуб.

- Чужденците ли са огромния проблем на българския футбол, или избрани хора се пробват да прикрият личната си неплатежоспособност, като замазват очите на хората? Вместо да взимаме положителните практики в Европа да се построяват игрища и бази, и да се наемат качествени експерти, се обмислят насилствени способи, които е потвърдено, че не водят до нищо положително.


- Навсякъде в Европа има локални момчета, има и чужденци, които играят в даден клуб. Това е към този момент въпрос на преценка на самия клуб по какъв начин желае да се развива, какво желае да развива и какви са неговите благоприятни условия. Пределната цел на всеки един клуб е да се показва почтено и, при опция, да печели локалния шампионат, да играе в евротурните. Така че, не може с ограничения от хора, които нямат нищо общо с клуба, да се дефинира политиката на даден клуб. Къде са тези треньори и професор Димитров ли е, кой е, които са измислил тези " умни неща "?

Защо те не са в клубовете, за какво не дадат методология на тимовете, които имат потребност? Защо не работят с подрастващите? Аз тези хора не съм ги видял нито веднъж и не съм чул да са стъпвали в Разград. Взимат си от някаква камбанария решение и ги постановат като отговорности на безусловно всички клубове. Защо те не са в школите, за какво не оказват помощ на треньорите, за какво не оферират образования, методология и така нататък? Именно те са основните виновници, че ние нямаме надарени деца, изхождайки от тази логичност.

Защото, в последна сметка, те са тези, които би трябвало да спуснат тези неща - да спуснат методологията, да работят с треньорите, в това число и от школите, да ги образоват. Значи те не са си свършили работата. И в един миг казусът най-вероятно е отново Домусчиев. И това, че няма юноши в мъжкия тим на Лудогорец. Целите на Лудогорец са високи. Както са високи и на доста огромни клубове в Европа. И никой не се преценява с мнението на техни администрации. Техните администрации не пречат, за разлика от това, което се получава сега в България.

- В последна сметка ще излезе, че в България няма да можем да привличаме положителни чужденци отвън Европейски Съюз, а в това време всяка страна може да го прави и да взима наши момчета. Няма ли по този метод да падне равнището на футбола ни?


- Естествено, че ще падне. Нашите надарени момчета отиват в Европа. А ние като няма да имаме опция да взимаме качествени играчи, по какъв начин да е високо равнището на българския футбол? Ще стане едно равнище " В " група и аз не знам кой въобще ще го гледа. При всички състояние, в случай че нещата не престават по този начин, парите за телевиозионни права ще паднат идващите години за клубовете, тъй като няма да има никакъв интерес. Няма да има и доходи от УЕФА. Така че, ще си остане единствено проф. Димитров и " умните " глави към него, които са измислили тези простотии, да си ръководят и да си мислят, че вършат нещо.

- Ако поради тези решения футболът ни слезе още по-надолу, ще е съвсем невероятно наш тим да влезе в групите било на Лига Европа или Шампионска Лига. Клубовете ни ще отпадат на още по-ранен стадий. Кой ще компенсира тогава милионите, които влизат от присъединяване в Европа?


- Със сигурност няма да е футболният съюз и няма да е проф. Димитров и хората, които измислят тези " умни " решения.

- Това значи, че притежателите ще изпитват по-голямо усложнение в издръжката на клубовете...


- Абсолютно... Аз съм уверен, че по този път ще става все по-голяма аматьорщината в българския футбол. Хората, на които би следвало да се разчита да оказват помощ да се основават треньори, и тези треньори да основават гении, не си правят работата. Просто си измиват ръцете с тези неща.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР