Собственикът на Facebook – Meta Platforms, не успява да спре

...
Собственикът на Facebook – Meta Platforms, не успява да спре
Коментари Харесай

Facebook и Instagram - горещи места за продажбата на луксозни фалшификати

Собственикът на Фейсбук – Meta Platforms, не съумява да спре продажбите на имитации на Gucci и Chanel в своите приложения, до момента в който компанията навлиза все по-активно в електронната търговия, сочат изследване и изявленията, представени от Ройтерс.

Платформите на компанията се оказаха горещи точки за продаващите имитации, които се възползват от другите принадлежности за другарство, с цел да доближат до потребителите, разкриват изявленията с представители на академичната общественост, на промишлеността и проверяващи търговията с подправени артикули.

„ Фейсбук и Instagram са главните пазари, на които се продават имитации към разнообразни хора от обществото. Преди 10 години това се случваше в eBay, а преди 5 - в Amazon”, разяснява Бенедикт Хамилтън, ръководещ шеф на Kroll, частна проверяваща компания, наемана от марки, наранени от сходни измами.

Проучване, водено от компанията за разбори на обществените мрежи Ghost Data и споделено извънредно в Ройтерс, демонстрира, че фалшификаторите оферират фалшификати на първокласни марки, включително Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Prada и Chanel.

То е разпознало повече от 26 хиляди дейни акаунта на фалшификатори, опериращи във Фейсбук в границите на изследването сред юни и октомври 2021 година Това е първият път, в който проучване се концентрира върху главното приложение на Meta в този аспект. Данните демонстрират, че по същото време е имало над 20 хиляди дейни акаунта на фалшификатори в Instagram. Броят им е бил по-голям по отношение на миналата година, само че под пика от 2019 година, когато са били открити 56 хиляди профила. Около 65% от сметките, открити през 2021 година, са основани в Китай, следвани от 14% - в Русия, и 7,5% - в Турция.

Ghost Data е италианска компания за разбори, учредена от специалиста по киберсигурност Андреа Стропа, която е и съветник разбор на данни на Световния стопански конгрес, предава " Инвестор ". Фирмата има история с разкриването на методите, по които обществените мрежи се употребяват от фалшификатори, от поддържници на Ислямска страна и за цифрова агитация.

Проучване на Ройтерс е разкрило десетки сметки в Instagram и изявления във Фейсбук, които популяризират подправени артикули и които Meta е премахнала за нарушение на разпоредбите ѝ, откакто от осведомителната организация са подали сигнал.

Онлайн търговията е значим приоритет за Meta, която интегрира нови функционалности за извършване на покупки, които могат да оказват помощ за увеличение на приходите ѝ, до момента в който тя е изправена пред все по-голям напън от измененията в рекламните практики и понижаване на растежа на броя на потребителите. Компанията е оповестила твърда позиция против фалшификаторите. Instagram твърди, че първокласни марки като Dior, Balenciaga и Versace са добавили функционалности за извършване на покупки в приложението.

Но потребителите, ползващи платформите за продажбата на подправени артикули, съставляват непрекъснат проблем за компанията, която е подложена на критика от управляващите и регулаторите за слабата модерация на наличието.

„ Продажбите на имитации и измамите са проблем, който постоянно е участвал при новите технологии “, разяснява представител на Meta. „ С всеки ден ставаме все по-добри в прекъсването на тези продажби и в отстраняването на измамниците “.

Повечето купувачи знаят, че няма да получат нещо автентично, когато платят 100 $ за дамска чанта, която по принцип се предлага за повече от 5000 $. Но вредите включват удар по продажбите и репутацията на марките, евентуални проблеми със сигурността на нерегулираните артикули, както и връзка сред измамниците и проведената престъпност, настояват специалисти.

Meta се причисли към уеб страници за онлайн търговия в битката с продажбата на имитации. Но за разлика от обявите в уеб сайтове за извършване на покупки като eBay и Amazon.com, обществените мрежи дават на измамниците редица канали, в които да демонстрират стоката си скрито – в затворени групи, персонални известия и даже в изчезващо наличие като това в Instagram Stories, допълват анализаторите.

„ Те основават доста неповторими благоприятни условия за прикриване на фалшификаторите “, разяснява Лара Милър, вицепрезидент корпоративна тактика в Международната коалиция против фалшификатите. „ Всички се опитваме да ги настигнем “.

Фалшификаторите се възползват от функционалности като продуктовите каталози в WhatsApp, които са криптирани и налични в опцията „ бизнес профил “ в приложението, разкриват от Ghost Data. По думите на Стропа има засилваща се наклонност преводите за подправени артикули да се случват в платформите на компанията, а не във външни уеб сайтове.

Някои марки от висок клас са наясно с опциите на необятен набор онлайн платформи – от онлайн магазини до обществени мрежи – за справяне с фалшификаторите.

През 2020 година Chanel, Lacoste и Gant се отдръпнаха от самодейност на Европейската комисия, целяща по-голямо съдействие сред марки и уеб сайтове като eBay, Alibaba и Marketplace на Фейсбук в битката с фалшификатите. Тогава марките споделиха, че самодейността просто не е ефикасна.

Главният финансов шеф на Chanel Филип Блондио предходната година показа в изявление, че Chanel, която продава единствено козметика и парфюми онлайн, не има вяра, че Фейсбук или Instagram са „ вярната среда за продажбата на първокласни артикули “. Той добави, че марката желае „ доста предпазена “ и интимна среда, в която да поддържа връзка с клиентите си.

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), която прави оценка международната търговия с имитации на 464 милиарда $ за 2019 година, твърди, че взривът на онлайн търговията в интервала 2020-2021 година е довел до голям растеж на доставките на имитации. Според представители на университетските среди измамите са се нараснали доста по време на пандемията, до момента в който законодателството в Съединени американски щати и Европейски Съюз е траяло да не може да се оправя с този проблем.

Chanel, Gucci и Prada настояват, че борбата им с фалшификатите е довела до свалянето на хиляди изявления в обществените мрежи предходната година, само че не разясняват съответно услугите на Meta. LVMH, която в документ показва, че е похарчила 33 млн. $ за битка с фалшификатите през 2020 година, е отказала да разяснява въпроса.

Според ново дело, което Meta е завела с Gucci предходната година, от 2015 година платформата не съумява да спре дейностите на жена в Москва, упрекната в продажбата на подправени артикули, в услугите на компанията, защото тя употребява мрежа от повече от 150 акаунта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР