Собственик на земя в Швеция спечели съдебна битка за запазване

...
Собственик на земя в Швеция спечели съдебна битка за запазване
Коментари Харесай

Съд в Швеция постанови, че паднал метеорит остава при собственика на имота

Собственик на земя в Швеция завоюва правосъдна борба за опазване на 14-килограмов астероид. Шведският апелативен съд постанови, че сходни камъни би трябвало да се смятат за „ недвижима благосъстоятелност “ и част от земята, където са открити, оповестява Българска телеграфна агенция.

Имотът, върху който е паднал астероидът, съдържа желязо. А самият астероид е изработен от желязо. Следователно той „ не може елементарно да бъде обособен от това, което нормално се смята за (недвижима) благосъстоятелност “, постанови апелативният съд в Свеа.

На 7 ноември 2020 година стоманен астероид пада върху частен парцел в Упланд, северно от Стокхолм. През декември същата година двама геолози го намират и го предават на Шведския природонаучен музей в Стокхолм.

Шведската осведомителна организация ТТ съобщи, че притежателят на частния терен, където е открит, Йохан Бенцелхена декор Енгестрьом, апелира решението на окръжния съд в Упсала от декември 2022 година То дава право на откривателите на скалата Андреас Форшбери и Андерс Сетеквист да получат камъка, защото астероидът не е бил част от парцела и е бил движима движимост без притежател.

Сега апелативният съд заяви, че стоманеният астероид „ е формиран от субстанции, които към този момент участват на земната повърхнина “. Съдия Робърт Грийн сподели, че метеоритите или галактическите камъни би трябвало да се смятат за „ част от неподвижен парцел тъкмо както другите камъни, макар че интуитивно може да се усеща, че това е нещо непознато на земята “.

Шведски закон, прочут като Allemansraetten, може и да дава на всеки свободата да се движи свободно в Швеция при изискване, че почитат природата и животните, само че „ не дава на никого правото да вземе астероид от непозната земя “, посочи съдът в Свеа.

Откривателите също по този начин твърдяха, че е имало съглашение, което им е разрешавало да вземат астероида. Апелативният съд обаче сподели, че няма доказателства за такава договорка. Не стана ясно дали геолозите ще апелират пред Върховния съд на Швеция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР