СНЦОП ““ изпрати до НС предложение относно законопроекта за изменение

...
СНЦОП ““ изпрати до НС предложение относно законопроекта за изменение
Коментари Харесай

Адвокати: Промените в Закона за извънредното положение посягат на основни права

СНЦОП “ “ изпрати до Народно събрание предложение по отношение на законопроекта за изменение и допълнение на, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията. " Изразяваме остро противоречие против следващия опит за прекратяване на съществени, конституционно закрепени права и свободи, включително право на сдружаване, право за осъществяване на манифестации и събрания, право за свободно практикуване на нашата самостоятелна специалност на юристи, при липса на конституционно плануваните предпоставки и условия за това ", се споделя в предлагането. Ето цялостния му текст:
Вчера бе оповестено предложение на трима депутати // за промени сред първо и второ четене на посочения законопроект, които следва да бъдат гласувани на второ четене в пленарна зала. Сред препоръчаните промени, касаещи действието на правосъдната система, се съдържа и предложение за отлагането c тpи мeceцa на нacpoчeнитe зa 2021 година постоянни oбщи cъбpaния на юристите, нoтapиycитe и ЧCИ, които се организират всяка година според техните устройствени закони.
Считаме, че това предложение е противоконституционно по следните съображения:
 Адвокати желаят електронен продан на документи като противоепидемична мярка Адвокати желаят електронен продан на документи като противоепидемична мярка
Да се даде публично опция на страните в правосъдния развой и юристите да дават по електронен път заявки, искови мол...
Съгласно, адвокатурата е свободна, самостоятелна и самоуправляваща се. Принципите на самостоятелност и самоуправление са съществени начала в статута на адвокатурата, която е един от стълбовете на правосъдната система и гаранция за законността. Независимостта на адвокатурата от държавната власт значи възбрана за страната да се намесва във вътрешните работи на адвокатурата, а самоуправлението неизбежно включва и правото на органите на адвокатурата, респективно правото на юристите да проведат своите постоянни годишни общи събрания при условия и ред, планувани в Закона за адвокатурата, включително както Общите събрания на колегиите, по този начин и Общото заседание на юристите в страната, което се организира от делегати от обособените колегии. Противното би означавало груба интервенция на страната и нарушение на тези съществени правила.
Предложението за смяна на ЗМДВИП е направено в прорез с плануванаъа в Закон за нормативните актове процедура за публично разискване с всички заинтригувани лица, като е формирано директно преди второ четене на законопроекта в пленарна зала, без да бъде авансово оповестено измежду адвокатската общественост и без да бъде в съгласие с органите на адвокатурата, които я съставляват. Изразяваме своето безпокойствие от сходен законодателен метод, който минира правовия ред в страната.
Опитът посредством законодателна смяна в различен, неотносим към активността на адвокатурата закон, да бъде суспендирано действието на Закона за адвокатурата, при липса на защитим законен юридически интерес, при липса на каквито и да е данни по отношение на заболеваемостта в толкоз необятен времеви небосвод /януари – февруари 2021 година, когато обичайно се организират общите събрания на адвокатите/, разкрива неналичието на правна и здравна обосновка за въвеждане на противоепидемични и/или ограничаващи ограничения за планувания период от три месеца.
Изразяваме остро противоречие против следващия опит за прекратяване на съществени, конституционно закрепени права и свободи, включително право на сдружаване, право за осъществяване на манифестации и събрания, право за свободно практикуване на нашата самостоятелна специалност на юристи, при липса на конституционно плануваните предпоставки и условия за това.
На независимо съображение, изложените от вносителите претекстове не могат да бъдат споделени:
 Свободните юристи: Да има най-малко на заплащането само за действия, осъществявани единствено от юристи Свободните юристи: Да има най-малко на заплащането само за действия, осъществявани единствено от юристи
СНЦОП " Обединение на свободните юристи " изпрати мнение на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по отношение на оповестеното публично разисква...
Няма никаква гаранция, нито пък рационално пояснение, че три месеца по-късно епидемиологичната конюнктура ще бъде по-различна от актуалната, тъй че препоръчаният тримесечен период за отсрочване е случаен.
Макар и в реалност общия брой на юристите в Република България да е 14 000, Общите събрания на обособените колегии се организират единствено с присъединяване на юристи /и то непринудено участие/ от съответната гилдия. Така, на Оценка за съвместимост на най-голямата гилдия – Софийската, обичайно вземат участие сред 100 и 200 юриста, а в другите колегии присъединяване е доста по-малко. Що се отнася до Общото заседание на юристите в страната, то се организира от делегати при норма на представителност 1 делегат/40 юриста, наличието им също е непринудено. Със сигурност юристите няма да рискуват своето и на сътрудниците си и околните си здраве, а органите на адвокатурата ще провеждат провеждането на тези събрания чрез някоя от вероятните форми за групова електронна връзка, тъй че скупчване на доста хора на едно място няма по какъв начин да има.
Ако законодателната власт желае да поправя статута на адвокатурата, то дано одобри промени в нейния организационен закон, като разграничи работата на общите събрания на адвокатските колегии и на Общото заседание на юристите в страната от избора на органи и висши органи на адвокатурата, който няма по какъв начин да е пълномощие на различен орган /ОС и ОСАС/, а изборното право следва да се упражнява персонално, равно и директно, на правилото един юрист – един глас. Така, даже и при отсрочване на общите събрания поради усложнена епидемиологична конюнктура, самите избори няма да се отсрочат, в случай че се организират и с опция за електронно отдалечено гласоподаване, както към този момент няколко години гласоподават съдии и прокурори.
В умозаключение, провеждането на Общи събрания на адвокатурата и адвокатските избори следва да бъде обезпечено от страната в приложение на устройствения ни закон, като директно проявяване на независимостта и самоуправлението в Адвокатурата. Ако с оглед непосредствената заплаха за живота и здравето ни заради усложнената епидемиологична конюнктура бъде въведено краткотрайно и съразмерно ограничаване за осъществяване на събрания като противоепидемична мярка, считаме, че на юристите, нотариусите, ЧСИ и всички останали жители следва да бъде предоставена законово уредена опция за отдалечено осъществяване на общи събрания и електронно гласоподаване на идните избори чрез приемане на неотложни законодателни промени в използваните закони, които да разрешат сходна организация.
По изложените съображения апелирам, визираното предложение, в частта му по отношение на отлагането на Общите събрания на адвокатурата, да не се приема и гласоподава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР