сновните астрономически събития през предстоящата 2021 г. ще бъдат две

...
сновните астрономически събития през предстоящата 2021 г. ще бъдат две
Коментари Харесай

Какви астрономически събития очакваме през 2021 г.

сновните астрономически събития през идната 2021 година ще бъдат две слънчеви и две лунни затъмнения, както и суперлуна, при която спътникът ще се приближи на минимално разстояние от Земята, обявиха от планетариума в Москва.

„ Настъпващата 2021 година ще ни даде четири затъмнения: две слънчеви (пръстеновидно и пълно) и две лунни (пълно и частично). Двете лунни затъмнения могат да се следят през май и ноември, а слънчевите затъмнения през юни и декември”, споделиха от планетариума.

Лунни затъмнения и суперлуна

На 26 май ще се следи цялостно лунно затъмнение с оптималната фаза 1,01. То ще съвпадне с по този начин наречената суперлуна, при която пълнолунието съответствува с момента на най-близкото доближаване на Луната и Земята. В такива моменти Луната наподобява на наблюдаващите от Земята с към 14% по-голяма и с 30% по-ярка от нормално.

„ Лунното затъмнение ще бъде очевидно вечер единствено в Далечния изток. Малко по-на Запад ще се следят единствено частични етапи на затъмнението”, споделиха астрономите. Следващият път, когато Луната ще се скрие от наблюдаващите, е на 19 ноември. Максималната фаза на затъмнение ще бъде 0,97.

Слънчеви затъмнения през 2021 година

Астрономите предвиждат пръстеновидно затъмнение на Слънцето на 10 юни. Слънчевият диск ще се скрие от очите на наблюдаващите на 91,5%.

На 4 декември ще настъпи цялостно слънчево затъмнение, което ще бъде очевидно от Тихия и Атлантическия океан, както и от Антарктида. Частични етапи на затъмнението ще се следят в Южна Африка и Южна Австралия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР