Снощи Тойота загуби голямата битка в Хиперпол сесията в Льо

...
Снощи Тойота загуби голямата битка в Хиперпол сесията в Льо
Коментари Харесай

Колко натежаха 37 килограма в прототипа на Тойота в Льо Ман?

Снощи Тойота загуби огромната борба в Хиперпол сесията в Льо Ман, която дефинира подреждането на първите 4 стартови редици за именитото 24-часово съревнование. 50 години след последното си присъединяване в топ класа в Льо Ман Ферари окупира първа редица, а още преди финалната квалификационна борба от Тойота се оплакаха, че измененията във формулата Balance of Performance (BoP) ги дърпат обратно – минималното тегло на прототипите GR010 Hybrid за Льо Ман беше нараснало с 37 кг, най-голямото нарастване в класа Hyperar.

„ Така губим оптималната скорост и ще ни е доста мъчно да продължим победната си серия в Льо Ман – съобщи един от водачите на Тойота Хосе Мария Лопес. – Ферари са с 10 километра в час по-бързи от нас на вършиме, а ние сме на трето място по скорост. Порше също са по-бързи от нас. Но финалът на надпреварата е надалеч, занапред ще забележим кой какво ще покаже на пистата, само че борбата за успеха ще е доста сложна. ”

Лопес обаче е наясно, че в сериозна част от случаите триумфът в Льо Ман не се взема решение от скоростта, а от издръжливостта на колите.
 Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за Половин век по-късно Ферари окупира първата редица за " 24 часа на Льо Ман "
„ Нашият късмет е да разполагаме с автомобил, който няма механически проблеми, да създадем чисти стопове и да караме без неточности. Перфектно съревнование – в случай че го създадем, ще имаме късмет. Промяната в BoP беше много огромна, като се има поради, че не ние бяхме най-бързи в последните две надпревари, а Ферари. ”
 Ферари завоюва първата подготовка в Льо Ман Ферари завоюва първата подготовка в Льо Ман
Лопес добави, че нарастването на минималното тегло на прототипите се отразява освен на оптималната скорост, само че и на държанието на колата в завоите.

„ Разлика от 10 км/ч на вършиме е огромна, защото 70-80% от обиколката в Льо Ман се кара на цялостна газ – добави Лопес. – И също така спомагателните килограми доста се усещат в завоите. Спирането става по-трудно, в завоите натоварваме повече гумите и колата губи идеалния си баланс. Не са 5 или 10 кг, а 37. ”

За Льо Ман минималното тегло на Ферари беше увеличено с 24 кг, на Кадилак – с 11, а на Порше – единствено с 3. При Пежо, Вануол и Гликенхаус няма смяна на минималното тегло.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР