Снощи, "коронованият принц на джихада“ Хамза бин Ладен бе обявен

...
Снощи, "коронованият принц на джихада“ Хамза бин Ладен бе обявен
Коментари Харесай

Кой поема Ал Кайда след смъртта на Хамза бин Ладен?

Снощи, "коронованият принц на джихада “ Хамза бин Ладен бе разгласен за мъртъв. Сега, бъдещето на терористичната организация Ал Кайда тъне в тайнственост, откакто сегашният водач на джихадистите е в неприятно здраве.

Хамза постоянно се е считал за дълготраен правоприемник на своя татко Осама бин Ладен, който стои зад злокобния атентат на 11-ти септември. Осама бе отпред на групировката до 2011 година, когато бе погубен от бойците на Съединени американски щати.

Някога Ал Кайда бе най-страшната терористична формация, само че в последните години бе изместена от ИДИЛ. Вярваше се, че Хамза ще бъде "гласът на младежта “, който ще въодушеви почитателите на дхихадистите, изтощени от към този момент застаряващите водачи.

Сегашният водач на Ал Кайда е Айман ал Зауахири. Но Организация на обединените нации твърди, че здравето му е съществено влошено, а "дълголетието – под въпрос “.

Сега, със гибелта на Хамза, не е ясно по какъв начин джихадистите ще се оправят с наследяването. Освен това, организацията изостава доста след ИДИЛ по финансиране, медийно наличие и членове.

Кой би застанал на чело на организация, чието бъдеще тъне в мъгла?

Според Организация на обединените нации, терористичната организация е „ към момента гъвкава “ и е много по-силна от Ислямска страна в Йемен, Сомалия и Западна Африка. А и Ал Кайда може да бъде от изгода на съперника си, чийто халифат се срина тази година.

Голяма част от тези близо 30 хиляди души, които се причислиха към ИДИЛ може би към момента са живи и има огромна възможност да се причислят към Ал Кайда.

Хамза бе на към 30 години и е едно от 25-те деца на Осама бин Ладен. Той бе един до друг с татко си по времето на атентатите от 11-ти септември. Но все пак е показан като член на Ал Кайда едвам през 2015 година от Зауахири.

Айман ал Зауахири е вторият по чин след Осама бин Ладен до гибелта на терориста през 2011 година. Когато взема властта в ръцете си обаче, Ал Кайда губи въздействието си. За това Хамза е спряган за предстоящ водач, който ще възвърне славата й.

Дълго време Съединени американски щати се пробва да го открие, като даже дава 1 милион $ на оня, който има информация за местоположението му.

Фаталният изстрел убива Хамза през март в Афганистан, където наследникът се криел при груба наркобосове. Доналд Тръмп към момента не е удостоверил гибелта му.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР