Снимките го представят като денди. “С широкопола шапка, метната назад,

...
Снимките го представят като денди. “С широкопола шапка, метната назад,
Коментари Харесай

Дългове, лекомислие и любов бележат живота на гуляйджията първият ни еротичен писател

Снимките го показват като денди. “С широкопола шапка, метната обратно, висока корава яка, папийонка, изострено лице с бонвивански засукани мустаци, дребна остра брадичка, подигравателно взиращи се очи, дигнал чаша, той разпалено приказва нещо или, кръстосал крайник върху крайник, нехайно се смее ”. Така го разказа един негов съвременник и вероятно по този начин е изглеждал в профил. Но дневниците му и книгите му демонстрират един различен човек - свръхчувствителен, избухлив, податлив към депресивни положения, самоизяждащ се от пламенни стремежи и неприлични видения. Главно полови.

Неслучайно Кирил Христов декларира в своите мемоари, че българите го плашат със своята скрита завист и злопаметност, че

българинът е злобен от... сексуален апетит!

Очевидната истина е, че нашенци при започване на предишния век грижливо отбягват тематиката за сексуалността, даже когато са хора на изкуствата - художници, писатели, актьори... Вазов на остарели години дълго се колебае за публикуването на “Люлякът ми замириса” и даже се пробва да внуши на всички към себе си, че това са остарели, модифицирани стихове. Петко Р. Славейков също декларира за личната си еротична лирика, че не е истинска, а превод от турски песни. Сакън, да не си намерения жена му, че той има мераци “по чуждо”.


Редакционната гилдия на “Отечество” и “Военни известия”, Протич е първият вляво, седнал

Някой да знае, че първият (преводен, естествено!) сексуален разказ - “Афродита”, на френския публицист Пиер Луис е преведен от Димчо Дебелянов? Няма да го намерите в биографиите му. Истината е, че огромният наш стихотворец е превеждал с непосредствената непосредственост и помощ на една красива госпожица - тогавашната му хазяйка Елена Петрунова, в която е бил влюбен. А това несъмнено има значение за положителния превод.

Първият ни автентичен сексуален разказ “Ева” е написан от Андрей Протич,

о това също е съвсем незнайно за откривателите му.

Андрей Протич (1875-1959) следва в Хайделберг и Лайпциг, приключва немска лингвистика и история на изкуството с философия, създател е на сдружение “Съвременно изкуство”, шеф “Култура” в Министерството на просветата, дълготраен шеф на Археологическия музей, член на Българска академия на науките, член-кореспондент на Румънската академия, член-основател на Македонския теоретичен институт...


Лора Каравелова с доктор Дренков

Всъщност е първият квалифициран изкуствовед в България. Това, което биографите му икономисват, е неговото дългогодишно и ефективно присъединяване в компанията на “българановците”. За да е добре признат в дружинката художници, писатели и актьори, измежду които блестят имената на Александър Божинов, Александър Балабанов, Елин Пелин, Петър Нейков, Сава Огнянов, Петър Морозов..., се е желало не тъкмо обучение, а цялостна разкрепостеност в мисленето, възприятие за комизъм, необятен взор върху живота, духовитост, бохемска жила и гуляйджийска пристрастеност...

В дневниците на Екатерина Каравелова постоянно се среща името на Протич - хем задушевно и по роднински като непосредствен човек, хем с опрощаваща усмивчица и състрадание като към добър, само че лекомислен човек, прахосник и непрокопсаник. Но “летвата” на Екатерина Каравелова постоянно е била висока във връзка с мъжете, така че нейната оценка няма по какъв начин да се има поради. Малцина знаят, че зад безукорната осанка на първия ни изкуствовед, зад постоянно будната му подготвеност за духовитост и подбив,

има наранима душа на безумно влюбен мъж

Обектът на неговата несподелена обич се споделя... Лора Каравелова. Макар че е непосредствен на фамилията й и неведнъж се отбива без покана и предупреждение в дома им, Лора гледа на него разсеяно като на роднинско момче. Твърде лесна и налична е била за нея тази възможна връзка. Протич от своя страна е изцяло наясно, че такова своенравно птиче мъчно се вкарва в брачна клетка.
При това тираничната Екатерина очевидно го смята за неподобаващ за шурей не поради друго, а тъй като той е финансово неустойчив - какви приходи и какво фамилно възприятие може да има мъж с лозунг “Дългове, лековерие и обич!”.

Мъж, който без съмнение би заложил и душата си, с цел да си купи грациозен бастун, какъвто няма още никой. И който постоянно замръква и осъмва в софийските кръчми с банда фенове на виното и “мискинските” истории. Той с ненаситност се оставя “българановците” да го повлекат към някоя нова палавщина, като момче, което занапред ще съзрява.

Дневниците му, водени на три езика, са богато прошарени от имена на дами, само че Лора заема основно място измежду тях. Почти пред очите му своенравната госпожица пораства и хубавее. Отначало, като колежанка във Франция, тя в прав текст декларира на майка си, че

няма да се дами, мъжете не я интересуват

Щяла да стане и учителка в Македония. По-късно обаче се влюбва в женен мъж - Петър Нейков (който също е “българановец”), след това бива омъжена съвсем принудително от майка си за доктор Дрянков, след това се хвърля в обятията на Яворов...

През всичкото това време Андрей Протич я преследва, дебне, следи и... жадува. Казват, че когато през зимата двете щерки на Каравелов излизали на пързалката до Орлов мост, Протич седял с часове да ги гледа, до момента в който се вкочани изцяло от мраз.


“Българановците”

Какво може да направи един публицист в сходна обстановка? Ами... придвижва ги върху белия лист. Така прави и Андрей Протич в еротичния си разказ “Ева”, публикуван в 1907 година - в него някои случки, обстановки и разговори са напряко пренесени от дневника му. Мъжът воин в “Ева” е съдбоносен и сполучлив съблазнител, само че в живота Андрей Протич не съумява да изживее тези сладки победи над женската плът, за които бленува през деня и нощем.

Има съмнение, че е останал непорочен до сватбата си

Също като героя на книгата си “Девственият Йосиф”. Нито неговата осведоменост и грамотност, нито модерните му облекла и парфюми, нито безспорното му духовитост и сексапил му носят съответните бонуси в света на красивите и забавни дами.

Жени се в късни години за писателката Стела Янева и откровеничи пред приятелите си, че го е направил единствено от “сексуално влечение” и напук на родителите й, които не го одобрявали. Стела Янева, известна основно с рецензии на театрални постановки, портрети на артисти и мнения на изложения, е живяла в Швейцария, където следвала литература. Там се омъжва един път, само че овдовява прекомерно скоро след сватбата. Висококултурен и образован човек, Стела Янева по всяка възможност в действителност е била увлечена по Андрей Протич, само че за него се носи слухът, че в действителност се дами с концепцията да продължи да живее като безгрижник, към този момент на гърба на богатата си брачна половинка, чийто татко е огромен търговец на тютюн от Хасково. Шест години по-късно обаче двамата се развеждат, а в неговата сваляческа биография се появява сексскандал с младата му секретарка. Умира през 1959 година и бързо го не помнят, въпреки че през 1946 година го вършат учен.

Петя АЛЕКСАНДРОВА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР