Снимки: уикипедияДопреди няколко години Керамоти е малко рибарско селище, което

...
Снимки: уикипедияДопреди няколко години Керамоти е малко рибарско селище, което
Коментари Харесай

На 362 км от София: удивителният плаж на Керамоти

Снимки: уикипедия

Допреди няколко години Керамоти е малко рибарско населено място, което е най-известно с това, че от него потеглят фериботите за прилежащия остров Тасос, написа profit.bg.

На път към островния парадайс обаче доста българи осъзнават, че местността, в която е ситуирано градчето, е не по-малко красива, а плажът – напряко изумителен.

Така през днешния ден Керамоти е една от обичаните дестинации на сънародниците ни в прилежаща Гърция. И има за какво.

Градът се намира единствено на няколко километра по море от Тасос – зелените хълмове на острова се виждат от брега. Разположен е на необикновено хубав полуостров, основан от водите на река Места (местните я назовават Нестос, което е и името й от древността).



Най-удивителното тук е плажната линия. Тя е необятна тук-там и по 100 метра, а дължината й е 14 километра. Гърците й споделят амоглоса, което значи „ песъчлив език “.

Противно на множеството гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с тънък пясък, а дълбочината му е минимална най-малко на 100 метра във вътрешността.



 

Морската вода ще ви изненада – даже и през януари нейната температура не пада под 14 градуса. През топлите месеци тя стига даже до 30 градуса. Ако попитате локалните, най-хубавото време за море тук е през май и септември – когато не е горещо, а и туристите са малко.

Така или другояче, в градчето не се събират големи тълпи. Населението му е малко над 1200 души, а местата за настаняване не могат да поемат повече от 500-600 туристи, тъй като местността е предпазена и хотелите са малко.



Имайте едно мислено обаче, в случай че смятате да посетите Керамоти през уикенда – заради близостта му до България тогава плажовете са цялостни с наши сънародници, отскочили на еднодневна отмора за събиране на загар.

Крайбрежната линия на градчето е изключително живописна – тя е покрита с дребни таверни, кафенета, заведения за хранене и сладкарници. Плажът, към който води – част от дългата линия на Керамоти – носи купата Син байрак поради чистотата и непокътнатата си природа.



И през днешния ден локалните описват по какъв начин по време на Втората международна война градчето за малко попада в рамките на България. Тогава даже българин му става кмет.

В наши дни в него също ще срещнете не малко българи. Те са на всички места – като туристи по плажовете, като сервитьори в заведенията за хранене, като притежатели на по този начин известните в тази част на Гърция ваканционни жилища.

Ако ви доскучае под чадъра на плажа, постоянно можете да отскочите до остров Тасос. Той се намира единствено на 30 минути път с ферибота и е най-близкият гръцки остров до България.



Плаж на остров Тасос

Устието на река Места пък се намира единствено на 4 км от градчето. Заради извънредно разнообразните флора и фауна, тя е оповестена за една от петте най-значими влажни зони в Европа.

Кавала е именуван дребното Монте Карло поради живописното си, амфитеатрално разположение. Други градове наоколо до Керамоти, които заслужават внимание, са Филипи и Ксанти. 



 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР