Снимки ТМПЦ1 октомври 2022 г., Международен ден на музикатаВ Международния

...
Снимки ТМПЦ1 октомври 2022 г., Международен ден на музикатаВ Международния
Коментари Харесай

Скулптурният портрет на Петър Райчев заема достойно място в основаната от него Варненска опера

Снимки ТМПЦ

1 октомври 2022 година, Международен ден на музиката

В Международния ден на музиката 1 октомври 2022 година, когато Държавна опера Варна подвига завеса за новия креативен сезон 2022-2023, бюст паметникът на Петър Райчев ще заеме почтено място в оперния спектакъл, учреден от именития артист през 1947 година Събитието бележи следващата кулминационна точка в програмата за 75-годишния празник на Държавна опера Варна. 

На 1 октомври, 18.00, Сцена Ротонда, Международен ден на музиката, ще бъде тържествено открит скулптурният портрет на Петър Райчев (09.03.1887 – 30.08.1960) - първият знаменит български тенор, режисьор и възпитател с изключителни заслуги към българското оперно изкуство, учредител на оперния спектакъл в родния си град Варна. На знаменателната дата 7 септември 1947 година варненци посрещат възторжено първата премиера на новосформираната през април същата година Варненска национална опера „ Продадена булка “ от Б. Сметана, на която режисьор е първият основен живописен началник Петър Райчев, а диригент е Руслан Райчев, първият основен диригент на Варненската опера.  

По този мотив варненският ваятел Явор Пенев, създателят на мемориалния бюст на Петър Райчев, споделя: „ Щастлив съм, че след бюст паметника на Стоян Бъчваров, учредител на Варненския трагичен спектакъл, имах опцията да направя и бюст паметника на Петър Райчев, учредител на Варненската опера. В подготвителния интервал се срещнах на първо време с биографията и творчеството му, след това изследвах деликатно портретите и фотографиите му в разнообразни функции. 

Спрях се на една от визиите, избрах ракурс, в който реших, че той би изглеждал в най-хубава светлина и започнах работа. Отне ми няколко месеца, до момента в който се получи най-хубавият вид. Като мащаб скулптурният портрет на Петър Райчев е еднакъв с този на Стоян Бъчваров - 80 см висок, дружно с постамента към 1 м и 80 см. Размерите са подбудени и от пространството на Сцена Ротонда, където скулптурният портрет на Петър Райчев ще бъде ситуиран тъкмо против скъпия антикварен хармониум. 

Докато работех над облика, се пробвах оптимално да предам не просто приликата, а цялостния темперамент на този популярен варненец - човек на изкуството, артист с интернационална популярност, художник, една достолепна персона, която буди надълбоко почитание и поклонение “.  

След откриването на бюст паметника на Петър Райчев от Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, в наличието на специфични посетители, съидейници и актьори, празничната атмосфера ще се придвижи в театралната зала, където от 19.00 ч. стартира спектакълът на „ Травиата “ от Джузепе Верди, режисура на Кузман Попов. 

Под диригентството на Кръстин Настев, в основните функции ще се изявят солистите на Държавна опера Варна Илина Михайлова – Виолета Валери и Венцеслав Анастасов – Жорж Жермон, а ролята на Алфред Жермон ще извърши нашумелият Рейналдо Дроз, ученик на Райна Кабаиванска, отличен с първа премия и премията на Държавна опера Варна в тазгодишния интернационален оперен конкурс „ Анита Черкуети “ в Италия. 


 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР