снимки Министерство на правосъдиетоДнес във Враца отвори врати ново затворническо

...
снимки Министерство на правосъдиетоДнес във Враца отвори врати ново затворническо
Коментари Харесай

Враца се сдоби с ново затворническо общежитие

снимки Министерство на правораздаването

Днес във Враца отвори порти ново затворническо общежитие. То е по проект „ Осигуряване на сигурна и безвредна материална среда в пандизите и арестите “, който Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) извършва по Програма „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021.

В рамките на същия план би трябвало да се обезпечат общо три затворнически общежития, три преходни отделения (half way house), два ареста, пробационна работа и обучителен център.

Дейностите бяха регистрирани на заключителна конференция във Враца, като събитието съответства с откриване на новото общежитие от открит вид към пандиза в града, оповестиха от Министерство на правораздаването.

Затворническото оборудване е с потенциал до 180 лишени от независимост. След реорганизация в спалните пространства има санитарни възли, изградени са бани и съвременен кухненски блок. За лишените от независимост има зала за рандеву, магазин в мястото за престой навън, спортни площадки.

За надзорния и административния състав са подсигурени работни пространства, отговарящи на европейските условия и стандарти. Средствата за преустройството и ремонта за новите корпуси във Враца са в размер на 1 млн. 627 хиляди лева

На конференцията участваха отрасловият заместник-министър на правораздаването Георги Николов, основният шеф на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, партньори по плана от Кралство Норвегия и други.



От името на Министерството на правораздаването заместник-министър Николов благодари на норвежките сътрудници за положителното съдействие и споделения опит, посредством които България съумява да отговори на предизвикателствата и поетите интернационалните ангажименти по отношение на изискванията в местата за отнемане от независимост. 

До края на месеца би трябвало да бъдат приключени и другите основни обекти по този план, който се финансира от НФМ с общо 12 849 803 лева Сред тях са реновираните общежития „ Хеброс “ към пандиза в Пловдив (капацитет до 130 лишени от свобода)и „ Строител “ към пандиза в Бургас - потенциал 80 лишени от независимост.

В Пловдив, в Бургас и в общежитие „ Самораново “ към пандиза в Бобов дол  се построяват и преходни отделения, така наречен half way house, с които ще бъде въведена нова социално-интеграционна идея за подготовка на пандизчиите и тяхното адаптиране преди включването им назад в обществото.

В Петрич следва да бъде открит новият арест и пробационна работа, нови арестни пространства ще има и в Самораново. В Пазарджик към този момент трета година действа обучителен център, в който се организират разнообразни професионални курсове. 

В края на месец април се чака да бъде открит и най-амбициозният план на Министерство на правосъдието и ГДИН - новият затвор и образователен център в Самораново, написа Дарик.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР