Снимки: Индийският Gurugram напрегнат след индуско-мюсюлмански сблъсъци

...
Трафикът беше по-слаб от обикновено в сряда и някои улици
Коментари Харесай

Трафикът беше по-слаб от обикновено в сряда и някои улици бяха пусти в бизнес центъра Gurugram южно от индийската столица Ню Делхи, тъй като властите съобщиха, че броят на загиналите от два дни на Индуистко-мюсюлманските сблъсъци в региона достигнаха седем.

Насилието избухна по време на религиозно шествие на индусите в доминирания от мюсюлмани район Нух в понеделник, което доведе до смъртта на четирима души, включително двама полицаи, и приблизително 60 други бяха ранени.

До сряда сутринта още двама цивилни са починали от наранявания, казаха официални лица.

Размириците се разпространиха в съседния Гуруграм в понеделник вечерта и продължиха до вторник, като една джамия беше подпалена и нейният учен беше убит, а няколко магазина и заведения за хранене бяха вандализирани или подпалени.

„Конспираторите [зад сблъсъците в Нух] непрекъснато се идентифицират. Общо 116 души са арестувани досега“, каза в сряда Манохар Лал Хатар, главен министър на щата Харяна, където се намира Гуруграм.

Gurugram е домакин на десетки мултинационални компании, включително Google, Deloitte и American Express, в район на около 10 километра (шест мили) от най-близкото място на насилие. Не беше известно веднага дали са отворени или персоналът е дошъл на работа.

Докато на училищата в по-голямата част от района беше разрешено да отворят отново от сряда, няколко институции избраха да преустановят часовете по физическо и да преминат онлайн поради опасения за безопасността.

Полицейски служители обаче казаха, че ситуацията е „нормална“ и всички учебни заведения и офиси работят както обикновено. Въпреки това заповедите, забраняващи събирането на четири или повече души на обществени места, останаха в сила.

Силите за сигурност също бяха нащрек за планирани протести от индуски националистически групи, включително в столицата.

„В района са разположени допълнителни сили и ние следим отблизо ситуацията“, каза Субхаш Бокен, говорител на полицията в Гуруграм.

През 2020 г. повече от 50 души бяха убити при религиозни сблъсъци в североизточната част на Делхи, най-лошото сектантско насилие в столицата от десетилетия. Причината за бунтовете беше закон за гражданството, въведен от правителството предходната година, който според критиците маргинализира мюсюлманите.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР