Снимки и видеа на пресъхналия язовир Асеновец стресна сливналии в

...
Снимки и видеа на пресъхналия язовир Асеновец стресна сливналии в
Коментари Харесай

Паника в Сливен заради пресъхналия яз. Асеновец, ВиК успокои: Няма да има воден режим

Снимки и видеа на пресъхналия язовир Асеновец стресна сливналии в обществената мрежа и предизвика мнения, че най-късно през март ги чака ориста на перничани.  Хората се възмущават от пустинния пейзаж, упрекват страната в безхаберие и в това време си " честитят " новите цени на водата от 1 януари, оповестени от локалното водоснабдително сдружение.

Директорът на ВиК-Сливен обаче разяснява, фотосите са от опашката на язовира и е некоретно внушението, че вода няма.

" Гледам фотосите, те са неточни, снимано е от опашката на язовира, а по-нагоре е водното езеро. До воден режим няма да се стигне. До май месец няма никакъв проблем ", съобщи за DarikNews шефът на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев.

Той персонално е бил предиобед в първия работен ден на ревизия на място и посочи, че над 500 м надморска височина, над водосбора, сега има доста прекрасен сняг , който през пролетта ще се стопи и ще възвърне равнището на язовирните води.

 язовир Асеновец Даниел Рундев-->

" Язовир " Асеновец " е цялостен на 1/3, което значи, че имаме задоволително вода, с цел да изчакаме снежните пролетни води, които попълнят размера. И защото тази година стартира с дребен приток, сме присъединили и различно водоснабдяване, то е включено още от началото на 2019 година, с цел да можем да пестим водата в язовира ", изясни инженерът. Според него водоснабдителните системи са обезпечени, всеки бунар има аварийна помпа.

Водоснабдяването на сливналии сега се обезпечава на половина от язовира и на половина от помпените станции. По думите на инж. Рашев градът ще изкара с вода до май месец, когато се чака " Асеновец " да се попълни от пролетното снеготопене.
 
 язовир Асеновец Даниел Рундев

Язовирът се намира високо в планината и се попълня от река Въгленска, която след това се слива с Беленска река.

" Ако даже снежинка или капка не падне, има по какъв начин помпените станции да поемат различното водоснабдяване ", подсигурява още шефът на ВиК-Сливен.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР