снимки: булфотоОстри думи от парламентарната трибуна на Народното дъбрание си

...
снимки: булфотоОстри думи от парламентарната трибуна на Народното дъбрание си
Коментари Харесай

Пререкания между Тошко Йорданов и Йордан Цонев от парламентарната трибуна

снимки: булфото

Остри думи от парламентарната естрада на Народното дъбрание си размениха депутатите от ИТН и Движение за права и свободи Тошко Йорданов и Йордан Цонев. Повод за това бе импортираното от Има Такъв Народ проекторешение за решение на казуса с парите на строителите, оповестява " Стандарт ". Според компромисния вид, обявен във вторник от районния министър Гроздан Караджов, половината от средствата ще се провиснал незабавно, останалите - след инспекция от специфична комисия в Народно събрание.

" Предложението на нашия народен представител Любомир Каримански за решението за парите на пътните компании е изцяло вярно. Но аз ви приканвам да гласувате срещу него, да гласувате жалко и съдружно, с цел да има мир в обединението ", сподели Йорданов. Малко преди този момент Каримански, който е ръководител на бюджетната комисия, изиска преди този момент планът за решение, с което парите на пътните компании да се платят от бюджета на пътната организация, да мине и през неговата комисия, защото това заплащане би трябвало да се направи от централния бюджет. Това провокира ужас в залата.

" Съжалявам, че господин Ананиев (от „ Продължаваме промяната “), който управлява Комисията по районно развиване, не знае, че в бюджета няма планувани пари за това и ще би трябвало Министерството да ги взима от личния си бюджет и след това ние би трябвало да актуализираме бюджета, с цел да ги възстановим. Това би трябвало да е пределно ясно още в този момент – че ние ще би трябвало да създадем това, другояче това Министерство ще започва, в случай че това мине, с близо половин милиард минус авансово. Също по този начин забелязах радостния безпорядък, който настъпи измежду съдружните ни сътрудници, откакто той разгласи това предложение. И в този момент ние „ ИТН “ сме в забавна обстановка ", сподели Тошко Йорданов. И се обърна към сътрудниците си депутати от „ ИТН “: " Колеги, предлагането на господин Каримански е безусловно тъкмо, правилно, вярно и заслужено. Това е истината. От друга страна, познавайки манталитета на съдружните ни сътрудници, изцяло е допустимо по-късно те да гласоподават срещу цялото решение и ние още веднъж да блокираме този проблем. Затова ви предлагам, макар справедливостта и истината, вие и ние дружно с вас да гласуваме срещу предлагането на господин Каримански, с цел да постъпим съдружно, правилно – жалко, само че съдружно. Защото казусът е огромен и визира прекомерно огромна група хора. ".

Не знам дали е жалко, само че във всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи незаконно. Ако това е съответстващо на жалко, значи е жалко, репликира зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Миналия път обяснихме доста ясно, че пълномощията на изпълнителната власт не могат да бъдат прехвърляни на законодателната, даже с решение на Народното събрание. Защото това нарушава салдото на управляващите, а това има право да го направи единствено Велико Народно заседание, изясни зам.-председателят на Движение за права и свободи. Второ - да успокоя съдружните ви трепети. Не, господин Каримански предложи, а проф. Петър Чобанов предложи първи в тази зала още предишния път, че не може да се заплати от бюджета на Министерството на районното развиване, а би трябвало да се заплати от централния бюджет. Аз малко преди този момент в бюджетна комисия обясних, че съгласно Закона за обществените финанси не може от бюджета за тази година да се заплащат отговорности, зародили предходната година, изясни още Йордан Цонев. Просто не знам, на моменти се чудя на какъв език да ви разбираем, че решаването даже на спешни проблеми, на каквито и да проблеми, не може да става по противозаконен път. Раздаване на правдивост не може да става с реваншизъм. Решения, които ще решат избрани сериозни сега връзки в обществото, не могат да стават по този път. Трябва да стават по метода, по който е планувано в Конституцията и в законите, безапелационен бе националният представител.

Не желаете да го чуете, само че ще го чуете по другия метод - по неприятния, заключи Цонев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР