Снимка Язовир Цонево, архив БулфотоЩе има ли воден режим за

...
Снимка Язовир Цонево, архив БулфотоЩе има ли воден режим за
Коментари Харесай

Идва ли воден режим за Варна и Бургас? Заплахата е за цяла България

Снимка Язовир Цонево, списък Булфото

Ще има ли воден режим за Варна и Бургас? Този въпрос тежи със страшна мощ и ще става все по-остър в идващите месеци.

Проблемът обаче не касае единствено чернорските райони.

На доста места се търсят различни източници на питейна вода, спряно е и напояването

Цяла България е застрашена от воден режим, написа вестник Сега.

Празните язовири основават проблеми на цяла България, излиза наяве от графика за октомври за потребление на водите, одобрен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В няколко селища ВиК-дружествата са получили указания да търсят различни източници. Намаляват размерите за промишлени цели, а водата за напояване е лимитирана или изцяло спряна. На процедура дефицитът касае разнообразни браншове, а продължителни неподходящи метеорологични условия вещаят режим, пише .

От язовир " Камчия " са понижени подаваните количества за водоснабдяване на Варна и Бургас. ВиК-тата в двата града са предизвестени, че би трябвало да търсят различни източници. Ако притокът остане същият, вода за питейни потребности в " Камчия " ще има до месец май 2021 година, признава в графика си Министерство на околната среда и водите. Едноименният Водноелектрическа централа може да преработва единствено количествата, отпускани за питейна вода. Намален е размерът, който осигуря отток на реката, което изяснява пресъхването й в разнообразни елементи. Тревожната картина проличава най-добре при съпоставяне с графика за употреба тъкмо преди година - в този момент са позволени общо 6.180 млн. куб. м, а през октомври 2019 година - 9.078 млн. куб. м. Пак за година от прилежащия язовир " Цонево " водата за девненските фабрики е лимитирана от 7 млн. куб. м на 4 млн. куб. м.

Намалени са размерите за питейна вода и от язовир " Тича " за Шумен, Търговище и Велики Преслав. Местните ВиК-та също са предизвестени да черпят от други залежи. Министерство на околната среда и водите обаче се незадоволство установи, че до момента няма претенции от тях за прилагане на различни източници. Не е утвърдена и поръчката на " Напоителни системи " за 489 000 куб. м, защото количеството било повече от 20-дневно ползване на ВиК - Търговище. " От началото на годината Министерство на околната среда и водите предизвестява земеделските производители да преминат към различни водоизточници ", написа още министерството. " Напоителни системи " са отрязани от язовир " Ястребино ", спрян е и речният отток, водата отива напълно за град Антоново.

ВиК-Сливен е похвалено - подхванало е дейности за включване към различни източници. А отпусканата питейна от язовир " Асеновец " е намаляла от 2.1 млн. куб. м на 0.7 млн. куб. м - още веднъж три пъти.

Напояване няма да се прави и от карловския язовир " Домлян ", дружно със странджанския " Малко Шарково ". От " Розов бунар ", който служи за промишлени потребности на " Мариците ", за година водата е понижена от 3.8 млн. куб. м на 3.4 млн. куб. м.

Проблеми има и в Западна България. " Кюстендилска вода " също би трябвало да търси различни източници, като за това е известена още през зимата. От язовир " Пчелина " изобщо не се употребява вода, както и " Рабиша ". " Среченска бара ", който зарежда питейно Враца, Монтана, Берковица и Вършец, също е с понижена ползваемост - от 3.1 млн. куб. м през октомври 2019 година на 2.2 млн. куб. м в този момент.

За доста от проблемите държавното управление трескаво търси решения. Например отрасловият министър Емил Димитров няколко пъти е заявявал, че язовир " Цонево " може да дублира питейно " Камчия ". Не е ясно обаче по какъв начин ще се случи това, откакто водата и в " Цонево " е ъгъл, а язовирът служи и на девненския индустриален комплекс, уточнява .

Сайтът Big5.bg напомня, че преди две седмици журнaлиcтът oт кaзaнлъшкaтa тeлeвизия Prеss TV Ивaн Димoв публикувa в обществената мрежа двe cнимки на един oт нaй-гoлeмитe язoвири в Бългaрия – " Кoпринкa ". Оказва се, че язовирът единствено за два месеца е пресушен.





Oбщият oбeм нa язoвир " Кoпринкa " към днeшнa дaтa e eдвa 17 млн. кубични мeтрa вoдa, a в мoмeнтa тaм ce вливaт... 0 кубични мeтрa.

Язoвирът oбaчe прoдължaвa дa ce изтoчвa прeз ВEЦ-a c 0,388 кубични мeтрa в ceкундa.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР