Снимка: Володимир Зеленський/FacebookРусия изстреля ракети и безпилотни самолети по южния

...
Снимка: Володимир Зеленський/FacebookРусия изстреля ракети и безпилотни самолети по южния
Коментари Харесай

„Руснаците често обвиняват другите в това, което сами планират“. Шойгу обвини Украйна, че иска да ползва „мръсна бомба“

Снимка: Володимир Зеленський/Facebook
Русия изстреля ракети и безпилотни самолети по южния украински град Николаев, разрушавайки жилищен блок, и съобщи, че войната върви към „ неконтролируема ескалация “ в поредност от телефонни диалози със западните министри на защитата, съобщи „ Ройтерс “. 

Ударът по корабостроителния град, ситуиран на към 35 км северозападно от фронтовата линия в Херсон, бе нанесен в миг, когато Русия подреди на 60 000 души да изоставен района, „ с цел да спасят живота си “, в изискванията на украинска контраатака.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу е разискал „ бързо влошаващата се обстановка “ в телефонни диалози с английски, френски и турски сътрудници, оповестиха от съветското министерството.

Той е разговарял по телефона и с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин за повторно в границите на три дни. От Пентагона оповестиха, че Остин е споделил на Шойгу, че „ отхвърля всеки предлог за съветска ескалация “.

Без да дава доказателства, Шойгу съобщи, че Украйна може да ескалира, като употребява „ мръсна бомба “ или стандартни експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба отхвърли обвиняването като „ неуместно “ и „ рисково “, добавяйки: „ Руснаците постоянно упрекват другите в това, което сами възнамеряват. “

В взаимно изказване след диалозите Англия, Франция и Съединените щати обявиха, че се ангажират да поддържат Украйна „ толкоз дълго, колкото е належащо “, и отхвърлиха предизвестието на Русия за „ мръсна бомба “.

„ Нашите страни ясно обявиха, че всички ние отхвърляме транспарантно погрешните изказвания на Русия, че Украйна се готви да употребява мръсна бомба на личната си територия “, обявиха те.

„ Светът ще прозре всеки опит това изказване да бъде употребявано като предлог за ескалация “.
Ситуацията в Херсон
Неделният ракетен удар в Николаев унищожи последния етаж на жилищния блок, като изпрати шрапнели и парчета по площада и в прилежащите здания, свидетелства „ Ройтерс “. Не са регистрирани смъртни случаи.

В неделя Генералният щаб на Украйна заяви, че през последните 24 часа противовъздушната защита е свалила 12 от съветските безпилотни летателни апарати „ Шахед-136 “ иранско произвеждане.

Техеран отхвърля да доставя оръжия на Русия.

Британското министерство на защитата съобщи, че Русия употребява иранските безпилотни летателни апарати (БЛА), с цел да размени все по-оскъдните съветски прецизни оръжия с огромен обхват на деяние.

Но напъните на Украйна да ограничи БЛА са били сполучливи, добави министерството в понеделник в своя актуализация в Twitter.

Настъплението на Украйна през последните седмици към Херсон и в североизточната част на страната беше посрещнато със усилване на съветските ракетни и безпилотни офанзиви против гражданската инфраструктура, които унищожиха към 40% от енергийната система на Украйна преди настъпването на зимата.

Руските войски се изтеглиха от елементи от фронта, а окупационните управляващи изтеглят цивилни жители по-навътре в следената от Русия територия преди предстоящата борба за Херсон, районната столица на западния бряг на река Днепър.

Херсон е входна врата към Крим, който Русия анексира през 2014 година

Украинските военни обявиха, че са постигнали триумфи в южната част на страната, превземайки най-малко две села, които съгласно тях Русия е изоставила.

Министерството на защитата на Русия съобщи в неделя, че нейните сили са траяли офанзивите против енергийната и военната инфраструктура на Украйна, унищожили са огромен склад за муниции в централната област Черкаси и са отблъснали украинските контраофанзиви на юг и изток.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че съветските офанзиви против енергийната инфраструктура са нанесли удар в „ доста необятен “ мащаб.

С началото на деветия месец от войната и наближаването на зимата се обрисува опция за мразовити премеждия, отбелязва „ Ройтерс “.

Владимир Кудрицкий, началник на националната енергийна компания на Украйна „ Укренерго “, съобщи, че след всеобщите офанзиви против енергийни обекти през уикенда електрозахранването е било възобновено на повече от 1,5 млн. клиенти.

Москва отхвърля да е нападала цивилни жители в границите на по този начин наречената „ специфична военна интервенция “ в Украйна.

Украйна също по този начин упрекна Русия, че попречва договорката за експорт на зърно през Черно море, като съобщи, че пристанищата ѝ работят единствено с 25-30 % потенциал.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР