Снимка: pixabayС европейски средства ще се назначават социални работници на

...
Снимка: pixabayС европейски средства ще се назначават социални работници на
Коментари Харесай

Назначават социални работници на по-висока заплата благодарение на европейски средства

Снимка: pixabay

С европейски средства ще се назначават обществени служащи на по-висока заплата. Възнагражденията в този момент са към минималното за страната, макар тежкия труд.

Мярката обаче, с изключение на да притегли нови хора в системата, може да провокира спорове със старите поради фрапантната разлика в заплащането, която ще се получи. В един от центровете за настаняване от фамилен вид, където поставят 24-часови грижи за деца и младежи с увреждания има един обществен служащ с висше обучение, със заплата към минималната за страната. По европрограмата, която ще започва следващата година, се планува да се дава два пъти по-високо заплащане за хората, които ще изискат да правят тази работа.

Боряна Костадинова е общественият служащ в центъра, с висше обучение – логика на психиката. Част от отговорностите й включват да съпровожда децата и младежите с увреждания при доктор и да контактува с учебните заведения и дневните центрове, които те посещават. " Заплатата ми е чисто към 600 лв., което както може да си визиите са незадоволителни пари за естествен живот ", сподели пред камерата на БТВ Боряна Костадинова.

Центровете са делегирани от страната активност. Работодател е общината, на която се превеждат парите за тях. " На нас ни е доста мъчно да мотивираме хора да дойдат да работят при нас. Готвят, сменят памперси, къпят ги, всичките тези неща се вършат от време на време от един човек, тъй като не можем да покрием графика да са двама ", изясни Цветан Предов, началник на обществени услуги.

Държавата възнамерява от следващата година с европейски пари да субсидира заплати на новоназначени обществени служащи в услугите. Свободните места ще се заявят в бюрата по труда. Заплатата ще е към 1200 лв.. „ Разчитаме на един характерен буфер. Възможност обществената услуга да съобщи наставници, те да могат да поддържат новонаетия чиновник, ще получават заплащане в размер на половин минимална заплата, по този начин ще се усилят заплатите на старите чиновници ", сподели Наталия Ефремова от МТСП.

Програмата ще субсидира заплатите на новоназначените за година и половина, а за наставниците им – 6 месеца. По програмата ще се назначават освен младежи, които преди малко са приключили специалността в университетите, само че и всеки, който желае да е обществен служащ, като ще се обезпечава нужното образование.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР