Снимка PexelsСветовната банка оценява добре справянето на България с кризата,

...
Снимка PexelsСветовната банка оценява добре справянето на България с кризата,
Коментари Харесай

Световната банка: Българските политици да използват разумно безпрецедентното количество средства от ЕС

Снимка Pexels

Световната банка прави оценка добре оправянето на България с рецесията, само че поучава политиците ни да внимават с разноските на европейски пари, написа

Банката ревизира надолу прогнозите си за стопанската система на България в новия си пролетен отчет, оповестен на уеб страницата на институцията. Актуалната оценка е за повишаване  2,6 % тази година и с 3,3 % следващата година, което е намаляване по отношение на януарската прогноза на СБ надлежно 0,7 и с 0,4 процентни пункта.

Банката е подобрила оценката си за предходната година до спад от 4,2 % на българския БВП (БВП), като акцентира, че стопанската система ни е била ударена относително леко от рецесията, провокирана от пандемията през 2020 година. Според СБ потреблението e останало релативно неотслабващо, защото държавните дотации за заплати и добавки към пенсиите са предотвратили по-сериозна загуба на приходи. Бавните темпове на имунизация обаче допускат, че рисковете, свързани с пандемията, ще останат високи най-малко до третото тримесечие на 2021 година, се предизвестява в частта за България.

Занапред специалистите на Световната банка поучават българските политици да отдръпват последователно фискалната поддръжка и да употребяват рационално невижданото количество средства от Европейски Съюз.

Най-големите опасности за вероятностите произтичат от епидемиологията на вируса и държавната стратегия за имунизация, която зависи освен от наличността на ваксини и организирането на процеса, само че и от настройките на популацията. Скептицизмът против имунизациите остава висок и може да намалее единствено с по-силна проваксинационна акция, настояват за страната ни създателите на отчета.

Очаква се българската стопанска система да нарасне с 2,6 % през 2021 година и да възвърне предкризисното равнище на действителния Брутният вътрешен продукт (от 2019 година) през 2022 година. Базовият сюжет допуска, че имунизацията в страната ще набере скорост през второто и третото тримесечие, което последователно ще способства за възобновяване на доверието на потребителите и бизнеса. С упованията за понижен % на инфекции през лятото и засилена имунизация на главния пазар за България - Европейски Съюз - външните продажби на артикули евентуално ще се възстановят, само че се чака туризмът да остане под нивата отпреди рецесията, предвижда СБ.

Институцията чака инфлацията в страната ни да се форсира до 3,2 и 3,3 % надлежно през тази и идната година. За 2021 година се предвижда бюджетен недостиг от 1,9 % от Брутният вътрешен продукт, който през 2022 година ще се свие до 1,5 %. Държавният дълг обаче ще нарасне до 26,6 % и 26,7 % през обсъжданите две години, сочат оценките на СБ за страната ни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР