Снимка PexelsПри липса на технически преглед автомобилът се счита за

...
Снимка PexelsПри липса на технически преглед автомобилът се счита за
Коментари Харесай

Ако 3 месеца колата няма технически преглед, ще се счита за излязла от употреба

Снимка Pexels

При липса на механически обзор автомобилът се смята за старомоден. Срокът за това обаче може да бъде скъсен от 2 години на 3 месеца. Това е част от нови ограничения за унищожаване на изоставените коли в София по концепция на общинския консултант Борис Бонев, написа

„ Изискването за приключване на две години от валидността на последния механически обзор е прекомерно дълъг. Освен това, то не подхожда с наредбите на Закона за придвижването по пътищата, защото неналичието на годишен механически обзор предпоставя и неспособност за подписване на наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “. Затова едно моторно транспортно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от приложимост от момента, в който то не е минало сполучливо годишен механически обзор “, счита Борис Бонев.

Той предлага и редуциране на периода за предупреждение за непринудено унищожаване на коли от страна на притежателя също ще бъде кратко – от 3 месеца на 1 месец.

Сред концепциите му е и колите да се стопират краткотрайно от придвижване, в случай че нямат подписана застраховка „ Гражданска отговорност “. Предложението е импортирано в Министерството на околната среда и водите, Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи.

Според Бонев съкратените процедури за унищожаване на изоставените коли от улиците ще оказват помощ да се освободи забележителен брой паркоместа. А това е дребна, само че важа стъпка в посока справяне с казуса с паркоместата в София.

Бонев цитира статистика на Столична дирекция на вътрешните работи, съгласно която за последните 14 години броят на записаните коли в София е повишен с 52%. „ Въпреки това, този растеж не е придружен нито с уголемение на градските територии, нито със строителството на паркинги или инфраструктура с потенциал, който да поеме мащабите на това нарастване. Проблемът с паркирането от дълго време не е единствено в центъра на града, той е осезателен и по кварталите “, показва той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР