Снимка PexelsОткриха пореден вирус в една от големите азиатски държави.В

...
Снимка PexelsОткриха пореден вирус в една от големите азиатски държави.В
Коментари Харесай

Откриха нов вид вирус в Япония, причинява остра треска

Снимка Pexels

Откриха следващ вирус в една от огромните азиатски страни.

В Япония е разпознат незнаен до момента вирус, който, заразявайки хората, може да аргументи остра тресчица. Новият патоген, наименуван Йезо вирус, се предава посредством ухапвания от кърлежи. Описание на откритието е оповестено в списанието „ Nature Communications “.

В интервала от 2014 до 2020 година при 7 пациенти е записана незнайна зараза, характеризираща се с нараснала температура и понижаване на броя на тромбоцитите и левкоцитите в кръвта. Сред тях няма смъртни случаи.

Изследователи от университета Хокайдо, дружно с сътрудници от други университети и медицински институции в Япония, направили генетичен разбор на вируса, изолиран от кръвни проби от двама пациенти от остров Хокайдо, инфектирани през 2019 и 2020 година, и открили, че това е нов, незнаен до момента патоген от рода Orthonairovirus, който включва и вируса на конгоанската хеморагична тресчица.

Учените го нарекли Йезо вирус (YEZV) на античното историческо име на остров Хокайдо. Филогенетически новият вирус е непосредствен до вирусите Сулин и Тамди, открити надлежно в Румъния и Узбекистан. Последният неотдавна провокира няколко случая на остра тресчица при хора в Китай.

Всичко стартира, когато 41-годишен мъж е признат в болница на остров Хокайдо през 2019 година с тресчица и болежка в крайници, откакто е ухапан от кърлеж при разходка в локална гора. Две седмици по-късно той е изписан. Тестовете демонстрират, че е инфектиран с незнаен вирус. Втори пациент се обръща с сходни признаци след захапване от кърлеж през идната година.

След това откривателите са ревизирали още веднъж кръвни проби, взети от болнични пациенти, които са имали сходни признаци след ухапвания от кърлежи от 2014 година и са разкрили сходни инфекции при други пеима пациенти. Всички, в това число първите двама, са имали тресчица, понижен брой тромбоцити и левкоцити в кръвта и са с следени признаци на чернодробна дисфункция.

За да дефинират евентуалния източник на вируса, откривателите са ревизирали проби, събрани от диви животни в региона сред 2010 и 2020 година и са разкрили антитела против новия вирус при елен и миещи мечки, и РНК на вируса в три съществени типа кърлежи на остров Хокайдо.

" Вирусът Йезо наподобява се е популяризирал в Хокайдо и предизвиква заболяване, когато се предава на хора от животни посредством кърлежи ", сподели шефът на проучването Кейта Мацуно, вирусолог от Международния институт по битка със зоонозите. „ Нито един от случаите, за които знаем, не са били съдбовни, само че е доста евентуално заболяването да бъде открита отвън Хокайдо, по тази причина незабавно би трябвало да проучим нейното разпространяване. "

На идващия стадий от проучването учените възнамеряват да проследят вероятното разпространяване на новия вирус измежду диви животни и хора в цяла Япония. За да създадат това, те би трябвало да съберат информация за пациенти, които са били в лечебни заведения в страната със сходни признаци, написа nova.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР