Снимка: PexelsНа днешното си заседание правителството одобри Списъка на иновативните

...
Снимка: PexelsНа днешното си заседание правителството одобри Списъка на иновативните
Коментари Харесай

Кабинетът одобри списък с 504 иновативни училища. Вижте всички решения

Снимка: Pexels

На днешното си съвещание държавното управление утвърди Списъка на новаторските учебни заведения в Република България за образователната 2020/2021 година. Това са 504 новаторски учебни заведения от 183 обитаеми места, от 132 общини в 28 области, които са утвърдени от Комисията за новаторските учебни заведения и които посредством разнообразни нововъведения ще усъвършенстват качеството на образованието в тях, оповестява.

Мотивите за решението са вследствие на показаните от учебните заведения в Министерството на образованието и науката учебни планове за нововъведения, признати от педагогическите препоръки и утвърдени от родителите на учениците, включени в плана. Иновациите са ориентирани към създаване и въвеждане на новаторски детайли във връзка с организацията или наличието на образованието, образуване по нов или модернизиран метод на ръководството, образованието и просветителната среда, потребление на нови способи на преподаване.Описаните новаторски процеси в учебните планове за нововъведения ще бъдат с дълготрайност до 4 години и ще обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в учебното заведение, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са избрани задачите и концепциите, свързани с личностното, интелектуалното и прочувственото развиване на учениците.

В Комисията за новаторските учебни заведения вземат участие психолози, социолози, педагогичен експерти, представители на научната общественост, лица е потвърден опит в региона на образованието, науката и технологиите.

Кабинетът одобри отчет за активността на междуведомствената работна група по отношение на Европейската зелена договорка

Министерският съвет при отчет във връзка е активността на междуведомствената работна група за правене на разбор на екологичните и социално-икономически последствия, произлизащи от Европейската зелена договорка на Европейска комисия за България, и правене на Национален проект за деяние за обективен преход.В интервала 16 април - 16 юли 2020 година междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата и други институции с най-пряко отношение към политиките, наранени от Европейската зелена договорка, продължи подготовката на разбора на резултатите, които се чака да произтекат от приемането на препоръчаните от Европейската комисия начинания и промени в законодателството.Дейността на работната група беше показана и на извършената на 16 юни 2020 година първа среща на Консултативния съвет по отношение на Европейската зелена договорка, основан с Постановление № 86 от 30 април 2020 година на Министерския съвет.Ролята на Европейската зелена договорка в развиването на Европейски Съюз беше затвърдена и чрез възприемането й като основа на процеса на възобновяване след пандемията от COVID-19.Работата по развиване и актуализиране на разбора на последствията и проекта за деяние продължава.

Правителството одобри омекотен механизъм за даване на заеми по утвърдени планове по Програмата за морско дело и рибарство2014 - 2020 година

Министерският съвет одобри Постановление за изискванията и реда за разпределяне на краткотрайни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините. Те са за финансиране на разноски за междинни и дефинитивни заплащания по утвърдени планове по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) за интервала 2014 - 2020 година и тяхното възобновяване.С приемането на Постановлението, се чака да се обезпечи за общините - бенефициенти по ПМДР, нужните средства за обезпечаване на междинните и дефинитивни заплащания към изпълнителите. Финансовото подкрепяне ще бъде ориентирано към планове, с действително осъществени и възможни действия, посредством които ще се обезпечат постигането на задачите по Програмата.

Осигуряват се средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност в учебните заведения по изкуствата и по културата към министерството на културата

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2020 година в размер на 25 790 лева за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи от държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата към Министерството на културата по реда на Постановление № 46 на Министерския съвет от 2020 година Сумата се обезпечава за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за актуалната година.

Близо два милиона лв. в допълнение ще получат общините за обезпечаване на действия по национални стратегии за развиване на образованието

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 1 902 782 лева, които ще бъдат разпределени по бюджетите на общините, за обезпечаване на действия по национални стратегии за развиване на образованието.

1 799 902 лева ще бъдат предоставени по Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда ”. От тях 1 216 506 лева са за финансиране на 28 общински профилирани гимназии и междинни учебни заведения, в които през образователната 2020/2021 година ще се ремонтират, подреждат и оборудват образователни кабинети и класни стаи за профилирано образование по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение. Други 583 396 лева са планувани по модул „ Площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата “ (БДП). С тях в 90 детски градини и 181 учебни заведения ще бъдат построени площадки за образование по БДП.

С предоставените 97 280 лева по Национален парк „ Заедно за всяко дете ” ще бъдат включени родителите/семействата в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение и за да се увеличи възпитателният капацитет на фамилията.

10 690 лева се дават по модул „ Подпомагане на екипите за обсег “. Средствата са предопределени за създаване и въвеждане на комплекс от ограничения и използване на интегриран метод за всяко дете, което е разпознато като необхванато или е застрашено от отпадане от системата на образованието.

С 86 590 лева 27 детски градини и 45 учебни заведения ще бъдат подкрепени по втория модул „ Добри практики за взаимоотношение с родителите на институциите от предучилищното и учебното обучение ”.

5 600 лева в осъществяване на Национална стратегия „ Мотивирани учители “ са за обезпечаване на квалифицирани учители, които работят в отдалечени региони или с възпитаници с намалени просветителни резултати. Тези учители ще получават в допълнение заплащане в размер на 500 лева и средства за наем в размер на 200 лева на месец или възобновяване на транспортни разноски.

Правителството се разпореди с парцели

Община Хисаря ще ръководи имот-изключителна държавна благосъстоятелност, представляващ Археологически резерват „ Античен град в курорта Хисар “, реши държавното управление, като за период от 10 години безплатно даде за ръководство парцел - изключителна държавна благосъстоятелност, на община Хисаря. Предоставянето на парцела на общината ще способства за обогатяване културно-историческото завещание на локално равнище, ще подкрепи популяризирането на недвижимата полезност и превръщането й в значителен фактор за разширението на културния туризъм на локално равнище. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Археологическия музей - гр. Хисаря.

За частна държавна благосъстоятелност са оповестени две здания в гр. Стара Загора, област Стара Загора, ситуирани наоколо до железопътната инфраструктура. Правителството даде единодушието си те да бъдат отстранени от активите на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ поради отпадналата нужда от потреблението им, както и неприятното им градивно положение. Преобразуването на постройките и премахването им е належащо за осъществяване на план „ Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора ” на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 (ОПТТИ). За едната постройка е планувано тя да бъде възобновена със непокътнатото съществуващо съоръжение на същото място. Другата постройка не действа по предопределение и в нея не са ситуирани обекти на железопътната инфраструктурата, според § 1, т. 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за железопътния превоз.

Правителството промени решение за разкриване на почетно консулство на България в Гватемала

Министерският съвет одобри решение за изменение на Решение № 288 от 29 април 2020 година за разкриване на почетно консулство на България в Гватемала, със седалище в гр. Гватемала и с консулски окръг, обхващащ територията на страната.

Неточност в името на почетното консулско лице е повода за изменението на акта. За почетен консул на България в Гватемала ще бъде назначен Хуан Пабло Карраско де Грооте, а не както беше изписвано до момента Хуан Карлос Карраско де Грооте.

Техническата неточност е позволена в отчета на посланика ни в Мексико и не е открита при съгласуването по надлежния ред от съответните отраслови дирекции в Министерство на външните работи.

Съгласно друго държавно решение, почетното консулство на Казахстан във Варна ще бъде закрито заради привършване на мандата на почетния консул Иван Генов Иванов.

„ Атила Строй Инвест “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Брановица “

„ Атила Строй Инвест “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Брановица “, ситуирана в землището на село Крушево, област Благоевград. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 2 години. За този период титулярят ще вложи най-малко 26,7 хиляди лева в проучвателните действия.

Правителството даде единодушие на КЕВР да обезпечи участието си в Мрежата на водните регулатори в Европа

Министерският съвет със свое Решение даде единодушие Комисията за енергийно и водно контролиране да внесе членския си импорт към Мрежата на водните регулатори в Европа (WAREG).WAREG сплотява общо 31 институции от цяла Европа, занимаващи се е ръководство на водоснабдяването и канализацията и регулирането на тези действия. КЕВР е деен член на WAREG, като взе участие ефективно в работните формати на организацията, а един от вицепрезидентите е български представител.С актуалното решение Комисията за енергийно и водно контролиране получава мандат да взе участие с членски импорт в Мрежата за тази и идващите две календарни години.

Министерският съвет даде единодушие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността шеф на НСО

Правителството взе решение, с което дава единодушие полковник Емил Тонев да бъде назначен на длъжността шеф на Националната работа за защита със звание „ бригаден военачалник “.

Правителството одобри нова Наредба за енергийното етикетиране на артикули, свързани с енергопотреблението

Министерският съвет одобри нова Наредба за енергийното етикетиране на артикули, свързани с енергопотреблението и анулира настоящите Наредба за условията за етикетиране и даване на общоприета информация за артикули, свързани с енергопотреблението, във връзка с потреблението на сила и на други запаси и Наредба за условията за етикетиране на битови уреди във връзка с шума, предаван от тях във въздуха.Предвид многочислените промени и допълнения през годините от приемането на наредбата, които доведоха до обилни промени в структурата й, и за по-доброто й използване, е призната нова разпоредба, като остарялата разпоредба се анулира.Във връзка с приемането на Делегиран Регламент (ЕС) 2019/2014 на Комисията за допълнение на Регламент (ЕС) 2017/1369 по отношение на енергийното етикетиране на битови перални машини и битови перални машини със сушилня се постанова да се анулира Наредбата за условията за етикетиране на битови уреди във връзка с шума, предаван от тях във въздуха. Към сегашния миг посредством тази разпоредба се прави само определянето на въздушнопреносимия звук от битовите комбинирани перални/сушилни машини. С приемането на Делегиран Регламент, който съдържа в себе си методите и изчисленията за въздушнопреносимия звук от тези уреди, отпада нуждата от Наредбата за условията за етикетиране на битови уреди във връзка с шума, предаван от тях във въздуха, заради което се предлага тя да бъде анулирана.С приемането на Наредбата ще се реализира цялостно сходство на българското законодателство с условията на европейското законодателство в региона на енергийното етикетиране.

Изменя се Наредбата за условията за качеството на течните горива, изискванията, реда и метода за техния надзор

Правителството одобри промени в Наредбата за условията за качеството на течните горива, изискванията, реда и метода за техния надзор. В наредбата се вкарват промените и допълненията към Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), обнародвани в Дъждовни води бр.81- от 15.10.2019 г.Ще бъдат въведени процедури при оборване на резултатите от изпитване на проби на течни горива и за привеждане в сходство на течно гориво с условията на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ) от крайните разпространители. Разписан е и ред и насилствени административни ограничения когато крайните разпространители по отношение на дадената опция, подхващат ограничения, съгласно които течното гориво, което дава отговор на условията на ЗЧАВ, само че не дава отговор на условията на ЗЕВИ, се смеси с партида гориво на бензиностанцията, с цел да се изпълнят условията за наличие на биогориво в течно гориво.С предлаганите промени и допълнения се вкарват и настоящи способи за изпитване и се уточняват Декларацията за сходство за всяка партида във връзка с обсега на лицата, които могат да я сформират, и реда за даването или заверяването й при следващо разпространяване до крайните разпространители.

С промени в Закона за устройство на територията се покачва контролът върху участниците в строителния развой

Строителните консултанти няма да могат да подписват контракт за изпитвания в лаборатории на строителя или на свързани с него лица, когато упражняват строителен контрол на градеж, изпълняван от същия строител. Заложено е също при влезнали в действие две наказателни постановления в границите на три години да бъде прекратявано удостоверението за практикуване на строителен контрол. Това са част от предвижданите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), признати от Министерския съвет. С тях се цели по-ефективен надзор върху консултантите и другите участници в строителния развой.Дава се опция Дирекцията за народен строителен надзор да прави служебна инспекция на комплексния отчет на консултанта, въз основа на който са утвърдени капиталовите планове и е издадено разрешението за градеж, както и да ревизира дейностите, осъществявани от надзорните компании.Консултантът към този момент няма да може да подписва контракт за строителен контрол, както и за оценяване на сходството на плана за градежи, за които той или наетите от него физически лица са строители и/или снабдители на машини, уреди, софтуерно съоръжение, както и обвързваните с тях лица по смисъла на Търговския закон, плануват още измененията.Със законопроекта се завишават и условията към лицата, които аплайват за приемане на уверение за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол. Управителят на юридическото лице, кандидатстващо за издаване на уверение, би трябвало да е техническо правоспособно лице, а членовете на органите на юридическото лице или едноличния търговец, както и наетите от тях лица би трябвало да са експерти със приключено виеше обучение с образователно-квалификационна степен " магистър ", да имат техническа дееспособност по член 229, да имат минимум 5 години стаж по специалността и да не са позволили и/или направили повече от две нарушавания по закона и нормативните актове по използването му през последните три години.С цел ясно установяване на отговорностите на консултанта, който упражнява строителен контрол по време на осъществяването на градежа, се регламентират неговите функционалности при завършването на строително-монтажните работи и правенето на окончателния отчет до възложителя, като в това число нормативно се дефинира наличието на окончателния отчет.Разширява се кръгът на участниците в строителството, носещи административно- наказателна отговорност за нарушавания на Закон за устройство на територията и отделяне на обособен състав за налагане на имуществени наказания на юридическите лица и едноличните търговци, респективно на санкции на физическите лица, за повишение успеваемостта на упражняваната активност и санкционните пълномощия.Предвиждат се и нови административно-наказателни сформира за проектанти и лица, упражняващи механически надзор по част „ Конструктивна “, неизпълнили законовите си отговорности, както и налагането на санкция на правоспособни физически лица, посредством които се реализират дейностите по оценяване сходството на плановете и/или строителен контрол на градежите за други нарушавания на Закон за устройство на територията и актовете по неговото използване.Консултантите ще имат опция да приведат активността си в сходство с новите условия в период до една година от влизането в действие на сегашния законопроект.

Над 2,1 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за месец септември

2 120 867 пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за месец септември. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, без значение от размера на техните пенсии.За изплащането на добавките за месец септември държавното управление ще отпусне спомагателни 106 043 350 лв. по бюджета на държавното публично обезпечаване. Средствата са обезпечени за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 г.Изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за септември е втората стъпка за поддръжка на пенсионерите, планувана в новия пакет със социално-икономически ограничения на държавното управление. Изплащането на добавки в същия размер е планувано и за месец октомври.

До 379 млн. лева се отпускат за модернизациятана 69 км от пътя Видин – Ботевград

До 379 000 000 лв. се отпускат в допълнение по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството, респективно Агенция „ Пътна инфраструктура “ за 2020 година Те ще бъдат вложени в модернизацията на близо 69 км от пътя Видин - Ботевград сред п. в. „ Макреш “ и обходния път на гр. Монтана. Целта е обмисляне и обезпечаване на нужния финансов запас за осъществяването на обекта, разграничен на пет сектора.Направлението Видин - Ботевград /167 км/ е предпочитан план в капиталовата стратегия на АПИ и Министерство на регионалното развитие, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от „ Дунав мост II “ ще се обезпечи бърза и комфортна връзка сред автомагистралите „ Хемус ”, „ Тракия ” и „ Струма ”. С осъществяването на плана директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места, с което ще се увеличи сигурността на придвижване и ще се ограничи нездравословното влияние на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик.Правителството утвърди също по този начин спомагателни средства в размер на 4 045 000 лева по бюджета на община Сандански за реорганизация на общински път BLG 1255/ІІІ-198/Катунци-Враня/Катунци-Златолист от км.0+000 до км. 6+860. Осигуряването на финансовия запас ще обезпечи опция на общината да извърши реорганизация на пътя, с оглед изключителната му значимост за уравновесеното развиване на туризма в община Сандански и оказване на поддръжка за развиване на туризма и в по-малките обитаеми места на общината. Допълнителните прехвърляния по бюджета на община Сандански се дават посредством преструктуриране на разходи/трансфери по централния бюджет за 2020 година

Одобрени са в допълнение 400 000 лв. за ремонта и реконструкцията на девическия манастир„ Св. Петка “

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година в размер на 400 000 лева за довършването на ремонта и реконструкцията на девическия манастир „ Св. Петка “, намиращ се в с. Копривец община Бяла, област Русе.Девическият манастир „ Св. Петка “ един от знаковите монументи на православната архитектура в Русенска епархия. С постановлението на държавното управление ще се запази южното крило като неразделна част от групов монумент на културата с национално значение.

Одобрени са спомагателни разходипо бюджета на НСО

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Националната работа за защита за 2020 година в размер на 500 000 лева Средствата са нужни, с цел да може службата да реализира своята активност във външна среда в изискванията на пандемията от Коронавирус – 19, както и по отношение на зародилата нужда от използването на спомагателни ограничения, свързани с попречване разпространяването и/или ограничение на последствията от болестта.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР