Снимка PexelsЕвропейската комисия смята, че съществува сериозен риск от провал

...
Снимка PexelsЕвропейската комисия смята, че съществува сериозен риск от провал
Коментари Харесай

ЕК активизира подготовката за Брекзит без споразумение

Снимка Pexels

Европейската комисия счита, че съществува сериозен риск от неуспех на договарянията за бъдещите връзки с Англия след напускането на Евросъюза. В тази връзка се засилва подготовката на институциите и държавите-членки от Европейски Съюз за Брекзит без съглашение, заяви през днешния ден заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който е с сектор Междуинституционални връзки и вероятности, написа Булнюз.

„ Разполагаме с по-малко от 100 дни до Брекзит, само че договарянията са надалеч от привършване ”, показа той. Ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла с министър-председателя Борис Джонсън и двамата са установили, че е реализиран прочут прогрес в договарянията, само че следва да се свърши още доста.

Преходният интервал след Брекзит, в границите на който Англия остава член на единния европейски пазар, завършва на 1 януари 2021 година Лондон разгласи по-рано, че договарянията по новото съглашение би трябвало да приключат до 15 октомври. Ако страните не се договорят за удължение на периода, до тяхното довеждане докрай остава малко повече от седмица.  На 15-16 октомври в Брюксел ще се организира срещата на върха на Европейски Съюз, по време на която се очакваше да бъде одобрено новото съглашение сред Брюксел и Лондон. Сега става въпрос по-скоро за „ оценка на напредъка на договарянията ”, оповестява ТАСС.

Шефчович напомни, че на 1 октомври Европейска комисия стартира процедура по премахване на нарушаванията в английския законопроект за вътрешния пазар, който нарушава подписаното съглашение за напускането на Евросъюза, в това число въпроса за границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от Европейски Съюз. В тази връзка дипломатът изрази вяра, че Лондон ще почете настояването на Европейската комисия да преразгледа законопроекта в границите на един месец. Лондон възприема законопроекта като застраховка при положение на неуспех при договарянията с Европейски Съюз и опит на Брюксел да диктува изискванията по договорката за Брекзит.

Документът планува опция за оттегляне от протокола за Северна Ирландия, който, съгласно Джонсън, в настоящия си тип разрешава на Европейски Съюз да вкарва всевъзможни мита за артикули, които се транспортират от Англия към Северна Ирландия. Лондон се притеснява също, че Брюксел може да откри разпоредбите за държавна поддръжка на бизнеса върху цялата територия на Англия, без значение от Брекзит. Шефчович предизвести в изявлението си, че осъществяването на интернационалните съглашения не е единствено юридически ангажимент, само че и въпрос на държавен авторитет, който може да бъде оскърбен, в случай че Англия реши да не ги съблюдава. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР