Снимка: pexels.comЛеденият шелф на антарктически ледник, който възпира разпадането му

...
Снимка: pexels.comЛеденият шелф на антарктически ледник, който възпира разпадането му
Коментари Харесай

Ледникът Пайн айлънд се е стопил с 20 километра за 3 години

Снимка: pexels.com

Леденият шелф на антарктически хладилник, който възпира разпадането му на ледени парчета, се топи все по-бързо и се разделя на огромни айсберги, заяви Асошиейтед прес.

Топенето на ледения шелф на ледника Пайн айлънд се форсира от 2017 година насам и учените се тревожат, че поради климатичните промени разпадането на ледника може да настъпи по-бързо от предстоящото до момента в границите на няколко века. Плаващият мразовит шелф работи като запушалка за бързо топящия се хладилник и предотвратява откъсването на огромни ледени маси, които да се движат свободно в океана.

Леденият шелф е изгубил към 20 км за интервала 2017-2020 година, сочат резултати от проучване, оповестено в сп. " Сайънс адвансис ". Шелфът е сниман и на видео от европейски сателит, който прави фотоси на всеки шест дни, добавя profit.bg.

 

" Можете да видите по какъв начин обособени елементи се отделят от него ", сподели ръководителят на проучването Йън Джогин от университета на Вашингтон. " Досега сме изгубили евентуално към 20 на 100 от шелфа ", сподели още той.

За интервала на проучването са регистрирани три случая на отделяне на огромни айсберги с дължина към осем километра и широчина над 35 километра, които след това ще раздробяват на по-малки парчета, сподели Джогин.

Ледникът Пайн айлънд е най-бързо топящият се хладилник в Антарктика и по тази причина буди паника измежду учените дружно с ледника Туейтс. Пайн айлънд съдържа 180 трилиона тона лед, еквивалент на половин метър повишаване на морското ниво.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР