Снимка: ПетелПредседателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова поиска

...
Снимка: ПетелПредседателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова поиска
Коментари Харесай

Манолова поиска пълна ревизия във ВиК-сектора, за да е ясно къде са отишли парите на хората след драстичното повишаване на цената

Снимка: Петел

Председателят на гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова изиска цялостна проверка във ВиК-сектора, с цел да е ясно къде са отишли парите на хората след фрапантното повишение на цената на питейната вода.

" През 2021 година в осем ВиК-дружества ще има нарастване на цената на водата. Най-много ще е в Разград и в София – по 6 %. Най-скъпа вода през идната година ще заплащат Разград, Хасково, Силистра и Шумен. Малка част от индикаторите за качество обаче се извършват, само че ВиК-оператори заплашват с митинги поради незадоволително нарастване на цената на водата ", съобщи тя.

Манолова акцентира, че от 720 индикатори за качество, одобрени за 2019 година, 388 са изпълнени, а 332 не са изпълнени. Показателите за качеството на водата, качеството на услугата и неналичието на вода не са ценообразуващ фактор. В Шумен не са изпълнени 20 индикатори от общо 30, а заплащат една от най-високите цени за вода, добави Манолова.

По думите й спрямо цените от 2015 година, през 2021 година цената на водата в София е увеличена 67 %, в Кърджали – 59 %, в Силистра – 44 %, а в дребни обитаеми места с гравитачно водоснабдяване нарастването стига до 300 %.

Манолова добави, че през 2019г. от 24 броя регионални ВиК-оператори бизнес проекти 20 не извършват заложения план за „ Общите загуби " за 2019 година Този индикатор обаче не е включен в критериите за нарастване на цената на водата за 2021 година Защо се усилва цената на водата, откакто общите загуби не понижават? В Сливен загубите на вода са над 84%, а в Шумен – 82%. Инвестициите във ВиК-сектора са общо 238 млн. лева, само че все пак загубите на вода не понижават, което е сериозен проблем, изясни тя.

Заявявам позицията на поданици на Шумен, които имат проблеми с качеството на водата, загубите и с непрекъснатостта на водоподаването. Настояваме цената да е понижена на 2,64 лева, каквато е била през 2015 година Те въобще нямат вода, а в случай че имат – не е годна за пиянство, съобщи Манолова.

Тя акцентира, че не излиза наяве кои данни на Национален статистически институт се употребяват от КЕВР за установяване на обществената търпимост. В редица градове, като Силистра, Враца и Разград, стандартът на живот не се покачва, само че обществената търпимост на цената на водата се усилва, сподели тя.

Относно увеличението на цената водата в София с 67 % спрямо 2015 година, Манолова акцентира, че финансовото положение на Софийска вода е положително, вложенията се вършат както са планувани, само че общите загуби не се извършват съгласно заложените критерии. КЕВР ще предприеме ли дейности за спазването на индикаторите? В резултат на повишение цената на водата, в Софийска ще влязат нови 16 млн. лева Те ще се употребяват ли за задръстване на течовете и понижаване на загубите на вода в столицата?, попита Манолова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР