Снимка от повърхността на Марс, заснета от марсохода “Пърсъвиърънс на

...
Снимка от повърхността на Марс, заснета от марсохода “Пърсъвиърънс на
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА Пърсъвиърънс откри разнообразие от органични молекули на Марс

Снимка от повърхността на Марс, снимана от марсохода “Пърсъвиърънс ” на 6-ти юли. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Марсоходът на НАСА “Пърсъвиърънс ”, който кацна на Червената планета при започване на 2021 година и продължава да работи безпроблемно до ден сегашен, откри многообразие от органични молекули в марсианската почва. Откритието ускорява вероятността в миналото в далечното минало на Марс да е зародил и живот.

Учените от НАСА се пробват да отговорят в продължение на десетилетия на въпроса “Има ли или имало ли е живот на Марс? ”. През 1976 година двете задачи “Викинг 1 ” и “Викинг 2 ” сполучливо кацнаха на Червената планета и приборите им откриха признаци за съществуването на органични молекули, които са структурните блокчета на живите организми, само че тогава те не съумяха да отхвърлят изцяло вероятността дали не става въпрос за вторично замърсяване на сензорите по време на подготовката на задачите на Земята в резултат на потреблението на почистващи течности. Чак през 2008 година, когато на Марс кацна спускаемият уред “Феникс ”, той съумя да откри перхлорати и се обясни, че “Викинг- “ите не са се натъкнали на остатъчни следи от почистващите течности, а става въпрос за продуктите на реакциите сред перхлоратите и същински органични субстанции на Марс!

“Феникс ”, както и кацналият през 2012 година марсоход “Кюриосити ”, директно потвърдиха, че в почвата на Марс има органични субстанции. Но до момента в който тези задачи разчитаха на метода на газовата хроматография с масспектрометрия, кацналият през 2021 година най-нов марсоход “Пърсъвиърънс ” има неповторим, в никакъв случай до момента необработен уред на име SHERLOC (съкр. от “Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals ”). Както самото име демонстрира, за пръв път на Марс се организира Раманова и флуоресцентна спектроскопия. Към SHERLOC работи и цветна камера WATSON, способна да снима свръхдетайлни фотоси на скалите.

Не е изненадващо, че “Пърсъвиърънс ” е разкрил нови доказателства за органични молекули на Марс – той бе изпратен особено в делтата на пресъхналата река, вливала се в миналото в езерото (днес кратер) на име Йезеро. А делтите са измежду най-хубавите места, където могат да се намерят следи от отминал живот. Изненадата е, че още преди “Пърсъвиърънс ” да се дотътри до делтата, той взе проби от самото дъно на кратера – и то от скали, които са с вулканичен, а не седиментен генезис. Въпреки че скалите са вулканични, SHERLOC засече следи от органични субстанции във всички събрани 10 проби.

Сигналите от инструмента са съвместими с “молекули, свързани с водни процеси ” – което значи, че течащата вода в античното минало на Марс е изиграла значима роля, допринасяйки за голямото многообразие от органични субстанции.

Все още следва точното изясняване на тези органични субстанции, само че се смята, че става въпрос за производни на бензена и нафталена.

“На Земята тези субстанции се срещат в суровия нефт, който има биологичен генезис, само че също по този начин може да ги получим и посредством разнородни химични реакции ”, осведоми ни Райън Ропъл от университета в Питсбърг и втори създател на научната публикация, оповестена в “Нейчър ”.

Обаче е рано да се каже, че насъбраните доказателства стигат, с цел да се повърди изрично, че на Марс е имало живот. Макар че към този момент трета поредна задача открива съществуването на органични субстанции на планетата, към момента не е намерено такова, което да не може да се е образувало и по небиологичен път.

“Ние занапред сме се докоснали до историята за органичния въглерод на Марс ”, оповестява доктор Ейми Уилиямс от Университета във Флорида и водещ астробиолог, който работи за изясняването на въпроса за живота на Червената планета.

За повече информация: Нейчър

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР