Снимка Novini.bgНарастващ интерес за покупка на индустриални имоти в България

...
Снимка Novini.bgНарастващ интерес за покупка на индустриални имоти в България
Коментари Харесай

Чуждестранните купувачи се насочват към индустриални площи в България

Снимка Novini.bg

Нарастващ интерес за покупка на индустриални парцели в България записва през последните месеци консултантската компания за бизнес парцели Forton, стратегически сътрудник на Cushman&Wakefield, написа economy.bg.

Запитванията са за придобиване на доходоносни активи – логистични и индустриални здания, построени по модерни стандарти и отдадени чартърен с дълготрайни контракти. Потенциалните купувачи обаче демонстрират интерес и към покупко-продажби със притежатели с алтернатива да продадат площите си, оставайки в тях чартърен (sales and leaseback).

Търсенето е обвързвано с устойчивото развиване на този сегмент от пазара на парцели и капацитета за растеж в околните години, само че неналичието на подготвен капиталов артикул е спънка за сходни покупко-продажби.

„ Нарастващият инвеститорски интерес е логически поради постоянните наеми и на процедура цялостната претовареност на този вид площи в София. Активността на купувачите от последните месеци обаче надминава и най-смелите ни упования – при 20 планувани срещи на последното издание на Expo Real в Мюнхен организирахме над 40, в това число с институционални вложители “, заключи Владимир Гюрджиев, управител „ Индустриални парцели и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Данните от пазарния отчет на компанията за третото тримесечие на 2017 година също демонстрират подобряваща се среда за вложения и развиване на планове в региона на индустриалните парцели. Делът на свободните площи в първокласния сегмент в София продължава да понижава и към този момент е под 1%, търсенето на имоти и площи чартърен е високо, а наемните равнища са постоянни към €4.5/кв. м за парцели до 10 000 кв. м. Слабото предложение подтиква строителството на нови складови и индустриални площи, като към третото тримесечие техният размер надвишава 190 000 кв. м. В това число влизат както строителството на огромен логистичен център на JYSK в Божурище, по този начин и редица по-малки складови и индустриални бази. Много от тях са разширения на към този момент съществуващи площи.

Според Владимир Гюрджиев пазарната обстановка е явен сигнал, че моментът е подобаващ за развиване на индустриални паркове и независими планове. По думите му има капацитет освен за нахлуване на външни вложители, само че и за разгръщане на българския бизнес. 
Ключови за триумфа всеки нов индустриални план са два фактора – положителната инфраструктура и съществуването на работна ръка в региона. Първият от тях включва освен достъп до интернационалните и вътрешни транспортни коридори, само че и функционално потребление на площта без ненужно застрояване, както и обезпеченост с ток, вода и газ на постройките и парцелите в плана. Работната ръка от своя страна става все по-критичен фактор при избора на локация и една от аргументите доста вложители към този момент да гледат към Северна България.

„ През последните 15 години по редица аргументи вложенията бяха съсредоточени в централните и южните елементи на страната. Тези региони обаче към този момент са наситени с производства и фокусът на вложители и бизнесмени към този момент се измества на север “, разяснява Владимир Гюрджиев. Сред образците са Nexans, която възнамерява уголемение въз основата си в Плевен, както и производителят на кабелни системи за автомобилната индустрия Leoni, който неотдавна разгласи проекти за произвеждане в града. Междувременно не престават вложенията и в развити индустриални региони като Пловдив, където френската Latécoère стартира строителство на фабрика за съставни елементи за авиоиндустрията, а към този момент показани в региона компании уголемяват производствата си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР