Снимка: Нова телевизия Рекламата на хазартни игри да бъде ограничена

...
Снимка: Нова телевизия Рекламата на хазартни игри да бъде ограничена
Коментари Харесай

СЕМ предлага рекламата на хазарт да е само след 22 ч.


Снимка: " Нова телевизия "

Рекламата на хазартни игри да бъде лимитирана като количество и да се излъчва единствено след 22.00 часа.

Около това мнение се сплотиха множеството членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщи БНР.

Съветът разиска импортирания от " Обединени патриоти " по самодейност на вицепремиера Валери Симеонов план за промени в Закона за
хазарта, с които се цели ограничение на продажбата и рекламата на лотарийни билети.

Предстои мнението на медийния регулатор да бъде публично направено и да бъде импортирано в Народното събрание. По неофициална информация измененията на Симеонов ще се обсъдят на първо четене на съвещание на бюджетната комисия идната седмица.

" Колегите показаха своите мнения. Общото мнение е, че задачата е ясна и е вярна и е редно на този изострен обществен проблем да бъде обърнато изключително внимание. Ако се направи по прилика със Закона за здравето и алкохолните питиета, да бъде препозиционирана рекламата с комерсиалното слово във време, в което няма да е налична за деца и за уязвима публика ", споделиха от Съвета за електронни медии.

Междувременно главният състезател в бизнеса с търкането на лотарийни билети - " Националната
лотария " с присъединяване на предприемача Васил Божков, разгласи, че е в развой на предоговаряне на връзките си с " Нова телевизия ". Причината е, че медията не се държала партньорски.

" Имаме известни проблеми с " Нова телевизия ", само че връзките ни не престават на този стадий. Работим повече от 6 години и доста неща са свършени правилно от двете страни. Сега имаме проблеми, тъй като ние бихме желали да настъпят промени по отношение на новата обстановка, която се случва политически, и чакаме да забележим по какъв начин ще реагират нашите сътрудници на това наше предпочитание. Търсим форма, по която можем да продължим връзките си по малко по-различен метод ", съобщи пред Dnevnik.bg изпълнителният шеф на компанията Димитър Ганев.

Според в. " 24 часа " от партньорсвото си, което било повече от елементарна реклама, Нова телевизия получавала сред 25 млн. лева и 30 млн. лева годишно. Договорите с бТВ били на доста по-ниска сума – 2-3 млн. лева годишно. От " Националната
лотария " на този стадий отхвърлят да разясняват търговски данни. От " Нова телевизия " също не желаят да дават информация.

По данни на организация " Медия клуб " " Националната
лотария " е най-големият рекламодател в България за 2017 година с разноски за реклама на стойност към 23 млн. евро.

След внасянето на законовите промени от Валери Симеонов се оформи сериозен фронт против предлаганите от него ограничавания. Проектът срещна отпор от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, в която членуват хазартните компании, от Асоциацията на радио- и телевизионните оператори (АБРО) и от голям брой спортни организации, в това число Българския футболен съюз (БФС), клубовете " Левски " и ЦСКА, волейболната федерация. Критики към измененията насочиха и известни артисти и спортисти като Захари Бахаров и Йордан Йовчев.

Финансовият министър Владислав Горанов, който в началото твърдеше, че няма причина да се толерират неприятни обществени практики, преди дни се изрече, че " никой не е банкрутирал от това, че е изтъркал две билетчета " и че тематиката се истеризира. Официална позиция на финансовото министерство към момента няма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР