Снимка на откритата в сметището на Киев мемориална плоча ,

...
Снимка на откритата в сметището на Киев мемориална плоча ,
Коментари Харесай

Памет на боклука. Мачът на смъртта в Киев

Снимка на откритата в сметището на Киев мемориална плоча, основана в памет на жертвите на концентрационния лагер Сирец, в това число именитите футболисти, взели участие в известния „ Мач на гибелта “ в окупирания от Германия Киев, беше необятно публикувана в интернет. Властите не разясниха находката.

През есента на 1941 година Киев е окупиран от германците. По време на боевете за столицата на Украинската ССР доста червеноармейци са пленени, в това число и някои от мобилизираните футболисти на Динамо Киев. Фактът, че известни спортисти се озоваха в лагер за военнопленници, стана прочут на локалните украински колаборанти. Те се обръщат към немските управляващи с предложение да „ обработят “ спортистите и да ги употребяват за пропагандни цели, само че първо да ги освободят.

Освободеният динамовец Трусевич беше посрещнат от шефа на киевския хлебозавод Йосиф Кордич (чех). Той предложения Трусевич на работа, след което нае и останалите играчи, създавайки от тях футболния тим " Старт ".

По същото време в Киев, въз основата на украински колаборационистки организации, германците основават футболния тим Рух. На " Стартовците " беше препоръчано да се включат в него, само че те отхвърлиха.

През лятото на 1942 година украинските националисти предизвикват основаването на футболна лига в Киев, в която ще играят както локални, по този начин и немски армейски тимове. Нацистката администрация поддържа концепцията. В първия мач " Старт " победи " Рух " със 7:2. Тогава киевското Динамо победи още няколко маджарски и немски тима.

Ситуацията ескалира през август, когато " Старт " победи тима на Luftwaffe Flakelf с резултат 5: 1, който се игра от немски водачи, зенитни стрелци и авиационни техници. Нацистите просто не можеха да оставят такова оскърбление от страна на представителите на " долната раса ". Реваншът беше плануван за 9 август. Тази игра нормално се назовава " Мачът на гибелта ".



Според редица източници германците са намерили за три дни професионални футболисти за своя тим от Военновъздушни сили. Преди началото на мача в съблекалнята на киевските футболисти е влезнал немски полковник, който под опасността от репресии (лагери и екзекуция), изискал киевските футболисти да изгубят. Въпреки това руските футболисти побеждават германците с резултат 5:3.

След това окупационните управляващи не разрешиха на немските тимове да играят със " Старт ", а седмица по-късно той победи играчите на колаборационисткия " Рух " с резултат 8: 0. Има доказателства, че успехите на руските футболисти са изиграли голяма роля в поддържането на морала на популацията на окупирания Киев. Действията на спортистите са говорили: „ Нацистите могат да бъдат победени “.

Два дни след „ Мача на гибелта “ играчите бяха задържани. Украински помощници на нашествениците рапортуваха на Гестапо, че тимът на Динамо принадлежи към „ системата на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) “. На 8 септември 1942 година нацистите разстрелват Александър Ткаченко. Николай Коротких, който преди войната е бил чиновник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), е малтретиран до гибел от нацистите.

Останалите, след един месец в пандиза, са хвърлени в концентрационния лагер Сирец. Няколко месеца по-късно Николай Трусевич, Иван Кузменко и Алексей Клименко са убити. Останалите играчи съумяха да избягат по-късно.

В следвоенните години историята на " Мача на гибелта " стана необятно известна. За нея са написани книги и публикации, снимани са филми. Но с настъпването на " перестройката " задухаха други ветрове, подвигът на играчите беше разгласен за мит. А в самостоятелна Украйна „ Мачът на гибелта “ беше пропуснат.

И въпреки всичко имаше хора, които се пробваха да защитят историческата истина. Един от тях беше операторът на паметния филм „ На пердах отиват единствено старците “ Витал Кондратьев, наследник на руски полицай и незаконен участник в съпротивата, който е бил държан в концентрационния лагер Сирец по едно и също време с играчите на „ Старт “ и също погубен от нацистите.

Витал Кондратиев е участник в издирването на мястото на заравяне на пандизчии от концлагерите и когато те са открити и препогребани в всеобщ гроб, той стартира да желае от управляващите слагането на паметна плоча, която самичък поръчва за своя сметка. Именно тя, по информация на киевските медии, в този момент е открита в купчината отпадък.

Въпреки обстоятелството, че информацията за скандалната находка се популяризира, украинските управляващи резервираха безмълвие. От друга страна няколко медии разгласиха поръчкови материали, че паметната плоча публично няма статут на монумент и че е изхвърлена на боклука по реда на нещата. Все още няма информация кой го е направил.

След това в украинските медии се появиха поредност от изявления, уронващи паметта на участниците в „ Мача на гибелта “. По-конкретно, на уеб страницата на Украинския институт за национална памет беше оповестена публикация, в която починалите футболисти бяха оповестени за... немски съучастници, а фактът, че след мача са били арестувани, убити и хвърлени в концентрационен лагер, е прикрит.

Паметта за предишното е главен детайл на едно крепко, жизнеспособно общество. Паметта, изхвърлена на боклука, е предвестител за гибелта на един обществен организъм.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР