Снимка: Кирил Домусчиев,фейсбукЦените на пазар ден-напред“ за утрешния ден достигнаха

...
Снимка: Кирил Домусчиев,фейсбукЦените на пазар ден-напред“ за утрешния ден достигнаха
Коментари Харесай

КРИБ предупреди за предстоящи сътресения заради цената на тока

Снимка: Кирил Домусчиев,фейсбук

" Цените на пазар „ ден-напред “ за утрешния ден доближиха следващ безспорен ценови връх – средноаритметична цена от 361,26 лева./MWh и среднопретеглена цена от 367,25 лева./MWh! В осем от часовете цените надвишават 500 лева./MWh! Всичко това при продължаваща липса на дълготрайно предложение и експорт от порядъка на 1200 MW! ". Това споделят в позиция от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по отношение на цените на тока у нас.

" При тези ценови нива не става дума за конкурентоспособност на промишлеността. Не може да се приказва даже за оцеляване на индустриалните предприятия. Самото действие на стопанството и страната е застрашено!

Редица предприятия, значими работодатели и данъкоплатци, обмислят прекратяване на активността си. Сред тях са и съществени снабдители на медицински О2 за лечебните заведения. Всичко това се случва в разгара на четвъртата вълна на Коронавирус. Водоснабдителните предприятия са изправени пред банкрути – цената, на която закупуват електрическата енергия си е съвсем 5 пъти над плануваната в бизнес-плановете им. Междуфирмената задлъжнялост нараства ", се споделя още в позицията. 

" На този декор разтърсванията предстоят. Фючърсите за ноември за Унгария са от порядъка на 350 EUR/MWh, а за Германия – 332 EUR/MWh. Декемврийските фючърси за Гърция и Германия са на стойност от 350 EUR/MWh. При тези условия можем да чакаме цени у нас в зимните месеци от порядъка на 600 – 700 лева./MWh! Това е колапс!

Настояваме за предприемане на незабавни ограничения, с цел да се подсигурява действието на стопанската система и да се ограничи инфлацията, която е неминуем резултат от рисковите цени на електрическата енергия! ", споделят още от КРИБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР