Снимка: Канал 3Мониторинговият доклад на Европейската комисия от 13 ноември

...
Снимка: Канал 3Мониторинговият доклад на Европейската комисия от 13 ноември
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: НАП 13 пъти издирва Лозан Панов, странно е да се укрива от държавни институции

Снимка: " Канал 3 "

Мониторинговият отчет на Европейската комисия от 13 ноември 2019 година е позитивен и отразява сериозен прогрес за България. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.

„ Замразява се наблюдението по три от шестте индикатора - самостоятелна правосъдна система, нормативна уредба и битка с проведената престъпност ”, регистрира Магдалинчев.

„ Добрите резултати от последния отчет на Европейска комисия се дължат на положените старания на българската страна. За съпоставяне, мониторинговия отчет от януари 2017 година проучва триумфите на България за 10-годишното ни участие и тогава бе декларирано, че страната ни отбелязва прочут прогрес, като тогава бяха изведени общо 17 рекомендации. Ноемврийският отчет през същата година беше даже по-позитивен, тогава беше приет забележителния прогрес в осъществяване на рекомендациите. А последния отчет към този момент споделя – България - от 6 индикатора, са изпълнени 3 ”, разяснява представляващият Висш съдебен съвет.

Той разяснява и рецензиите на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, като по думите му той даже не желае страната ни да излезе от наблюдението на Еврокомисията.

„ За първи път имаме толкоз позитивно решение във връзка с мониторинговия отчет. Не знам за какво и защо той се ядосва толкоз, само че един от причините, които смятам за вероятен е нежеланието България да бъде извадена от мониторинговия механизъм. Очевидно господин Панов е един от тези хора, които не желаят България да отпада от наблюдението ”, сподели още Магдалинчев и даде ясно да се разбере, че Панов въобще не е деен в активността на Висшия правосъден съвет и тези тематики въобще не ги е обсъждал с сътрудниците си.

„ Тези тематики въобще не ги е поставял на разискване при нас. Господин Панов нормално има навика да приказва отвън Висш съдебен съвет по същинските проблеми. Нормално е това, което той приказва за зависимости в правосъдната система първо да го показа пред органа, който взема решение тези проблеми. Това, което декларира сега, в никакъв случай не го е поставял по този метод пред Висш съдебен съвет ”, безапелационен е Боян Магдалинчев.

Боян Магдалинчев разяснява и проблема с Националната организация по приходите и неподадените заявления за имущество от Лозан Панов.

„ Нямам желание да взимам отношение към това какъв брой основателни констатациите на Национална агенция за приходите. Истината обаче е, че Национална агенция за приходите търси господин Панов 13 пъти от момента на формиране на произвеждане, с цел да бъде известен. Той е подал електронен адрес, на който обаче не получава известия, поради което от Национална агенция за приходите са принудени да го търсят – на домакински адрес, непрекъснат адрес, които са известни и даже местоработата му във Върховен касационен съд, както и във Висш съдебен съвет. Това е по-странното – един ръководител на Върховен касационен съд някак си, може би е мощно да кажа, да се укрива от държавни институции, които да му връчат известията ”, съобщи представляващият Висш съдебен съвет.

Той посочи, че работа на ръководителя на Върховен касационен съд по Конституция е да изготвя отчет за съдилищата в страната и да го показва, както във Висш съдебен съвет, по този начин и в Народно заседание.

„ Наскоро 10 души от 14 в правосъдната гилдия се опитахме да го го подканим тези въпроси, които той е сложил, да ги показа с нас, може и ние да не сме прави по тази причина призоваваме за разговор, а той най-безцеремонно през вчерашния ден ни сподели, че няма да приказва пред нас. Той по този начин сподели – че не е задължен да дава доклади пред нас ”, добави Магдалинчев.

По думите му е неприемливо магистратите да употребяват политическо говорене.

,Политическото говорене е неприемливо за магистрати. Още повече за фигури като ръководител на Върховен касационен съд. Има закон, който е забранил всевъзможни политически пристрастия. Съдът е самостоятелен, той не може да взима политически мнения и да прави политически изявления, и те са неразрешени от закона. Очевидно господин Панов това не е първата му демонстрация, в случай че си спомняте преди няколко година сподели „ Не на страха ”, което си беше политическа изява ”, сподели още Боян Магдалинчев.

Той напомни, че по-рано през годината зам.-председателят на Върховен касационен съд Красимир Влахов подаде оставка поради отровена атмосфера в институцията и че в това мнение е декларирал, че ръководителят не комуникира със заместниците си и не се явява на работа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР