Снимка: https://www.europarl.europa.eu/Днес Европейската прокуратура в София извърши десетки претърсвания и

...
Снимка: https://www.europarl.europa.eu/Днес Европейската прокуратура в София извърши десетки претърсвания и
Коментари Харесай

Европрокуратурата: В България разследваме измама за милиони, свързана парниковите газове

Снимка: https://www.europarl.europa.eu/
Днес Европейската прокуратура в София извърши десетки претърсвания и следствени дейности в границите на следствие на вероятни измами, свързани със системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (СТЕ на ЕС), от които Европейски Съюз и националните бюджети са претърпели загуби в размер на милиони евро, оповестиха от Европрокуратурата в на уеб страницата си. 

Частно сдружение, което дава отговор за инспекцията на излъчванията на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, е разследвано за хипотетично показване на фалшифицирани отчети на способените национални органи, се споделя в известието.

Според следствието от 2017 година до момента сдружението умишлено е подавало подправени данни и документи за годишните отчети за излъчванията на парникови газове, създадени от топлоелектрически централи и топлофикационни сдружения в България, за да занижи количеството на създадените от тях излъчвания в границите на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз.

Въз основа на събраните доказателства се пресмята, че подадените пред националните органи данни за занижени излъчвания са довели до загуби за бюджета на Европейски Съюз и националните бюджети в размер на милиони евро под формата на неплатени суми за фактически потребени излъчвания на парникови газове. Освен това недокладваните излъчвания са оказали въздействие и върху качеството на въздуха в България.

Повече от 150 полицейски чиновници вземат участие в претърсванията, осъществявани в 11 български града, със съдействието на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

Вече са осъществени над 40 претърсвания и са разпитани повече от 70 очевидци. Разследващите са иззели мобилни телефони, преносими компютри и обемна документи, обвързвана с следствието. Дейностите по следствието към момента не престават.

съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз е една от главните политики на Европейски Съюз за намаляване на последствията от изменението на климата и е първият в света пазар на въглеродни излъчвания. Тя има за цел да обезпечи ефикасен механизъм за понижаване на излъчванията на парникови газове. В рамките на съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз сдруженията би трябвало да получат квоти за излъчвания, покриващи техните въглеродни излъчвания.

По-рано през днешния ден огромна акция на ГДБОП и ДАНС протече в цялата страна. ГДБОП и ДАНС влязоха в три ТЕЦ-а у нас, както и в топлофикациите в шест града. Информацията бе доказана от служебния министър на вътрешните работи министър Иван Демерджиев, който приказва пред публицисти. Той изясни, че интервенцията е под надзора на Европейската прокуратурата у нас.

По информация на БНР инспекции са се направили в няколко ТЕЦ-а. Сред тях са „ Бобов дол “, „ Брикел “ и „ Марица-3 “. И трите централи се свързват с предприемача Христо Ковачки, който публично се води техен съветник. Освен това текат инспекции в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР