снимка: Фейсбук/Ursula von der LeyenНейната визитата е част от подготовката

...
снимка: Фейсбук/Ursula von der LeyenНейната визитата е част от подготовката
Коментари Харесай

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна тази вечер в Белград

снимка: Фейсбук/Ursula von der Leyen

Нейната визитата е част от подготовката за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани на 6 октомври.

Тя беше посрещната от президента на Сърбия Александър Вучич, съобщи Българска национална телевизия.

Основните тематики на диалозите сред двамата са европейската интеграция на Сърбия и напрежението в Косово.

Утре Урсула фон дер Лайен ще се срещне със сръбския министър председател Ана Бърнабич и дружно с президента Вучич ще взе участие в стартирането на плана за железопътен кулоар номер 10.

Председателката на Еврокомисията ще участва и на подписването на контракт за рехабилитация на автомагистралата Ниш-Прищина, която се прави с европейска поддръжка.

По-рано Лайен призова Прищина и Белград към градивен диалог за понижаване на напрежението в Косово и взаимна работа с взор към бъдещето.

" По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да възстановяват връзките си след разискване на проблемите. Трябва да кажа, че съм доста разтревожена от актуалната рецесия. От основно значение са деескалация и връщане на масата за договаряния за намирането на продължително решение. Единственият метод това да стане е посредством разговор с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решение на актуалната рецесия. " - акцентира председателката на Европейската комисия.

" Поисках да бъдат наказани нападенията в Зубин поток и Ярине. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с ненавист изявления на сръбския президент и след демонстрации на мощ със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово. " - означи министър председателят на Косово Албин Курти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР