Снимка: ЕПА/БГНЕССтотици хора се събраха днес на Новото гробище в

...
Снимка: ЕПА/БГНЕССтотици хора се събраха днес на Новото гробище в
Коментари Харесай

Стотици изпратиха в последния му път убития сръбски лидер от Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хора се събраха през днешния ден на Новото гробище в Белград, с цел да изпратят в последния му път убития косовски сръбски политик Оливер Иванович, предадоха организациите. 64-годишният сърбин, прочут като глас на толерантността на фона на етническото напрежение в Косово, беше прострелян преди два дни шест пъти от незнайни нападатели пред офисите на своята партия Гражданска самодейност в етнически разделения косовски град Митровица. За да почетат паметта му в траурния парк на сръбската столица дойдоха министър председателят на Сърбия Ана Бърнабич, президентът на страната Александър ВучичТомислав Николич - сръбски политик и президент на страната. Траурната гала стартира с опело. " Господин Иванович бе почитан и в Косово, и у нас, и по света ", сподели архиепископът на южния сръбски град Призрен Тедосий. Вдовицата на починалия Милена Иванович съобщи, че в никакъв случай няма да се върне в Косово.
Вчера над хиляда поданици на Косовска Митровица изпратиха ковчега с тялото на Оливер Иванович преди то да бъде превозено през днешния ден до сръбската столица за погребението. Ковчегът бе изнесен от постройката на неговата партия Гражданска самодейност. След това катафалката потегли по улиците на града, а след нея се проточи колоната на жителите, пристигнали да го съпроводят в последния му път. По маршрута също стояха хора, отдаващи последна респект на Иванович. На изхода на града имаше дълга колона коли, която съпроводи катафалката до границата със Сърбия. От съображения за сигурност придвижването в града бе спряно, а на всички места патрулираше полиция. Над града няколко пъти прелетя хеликоптер на силите на НАТО КейФОР.
64-годишният Оливер Йованович бе разстрелян с шест патрона на 16 януари. Убийството на умерения косовски сръбски политик провокира безпокойства за стабилността на района. Часове след убийството Белград прекрати договарянията с Прищина, водени под егидата на Брюксел. Днес представителят на Европейската комисия (ЕК) Мая Кочиянчич съобщи, че Сърбия и Косово са се споразумели за обновяване на разговора. Властите в най-младата балканската страна назначиха двама следователи, които да хвърлят светлина върху закононарушението - сърбин и албанец.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР