Снимка: Dir.bg Регионалните различия в областта на научните изследвания и

...
Снимка: Dir.bg Регионалните различия в областта на научните изследвания и
Коментари Харесай

Среща на върха във Варна: Иноватори от цяла Европа се събраха за Start for Future Summit 2023

Снимка: Dir.bg

Регионалните разлики в региона на научните проучвания и нововъведенията остават дълбоки в целия Европейския съюз. В този подтекст основаването и развиването на мрежа от добре свързани районни иновационни долини, ще има отключващ резултат за постигането на високи достижения, стана ясно още от думите на министър Стойчева.

" Варна демонстрира сполучлив модел на обединяване на бизнеса, образованието и науката. Убедени сме, че младите и образовани хора са същинския капитал на града ни и се гордеем със своите шест университета и над 35 000 студенти ", означи по време на срещата Иван Портних. Той уточни още, че макар всички провокации, в процеса на основаване на сполучливи екосистеми са направени доста съществени крачки напред и събитие като това е прелестна платформа, в която да бъдат обменени хрумвания с представители от други страни.

Снимка: Dir.bg

В два следващи дни събитието събра иноватори от цяла Европа, като задачата бе реализиране на съдействие и проучване на опциите за развиване на иновационни модели за резистентен напредък в стопански, обществен, екологичен и културен аспект. Беше показан моделът, дейностите и задачите на Дълбоко софтуерен иновационен порт Варна, а по време на панелната полемика с представители на всички партньорски долини в Европа - Варна, Мюнхен, Гент, Саламанка, Солун, Атина, Клуж-Напока, Тузла, Авейро, бяха разисквани и съответни благоприятни условия за съдействие.

Снимка: Dir.bg

Участниците имаха опцията да посетят Медицински Университет-Варна, Технически Университет-Варна, Висше военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", където беше показана иновационната им и научно-изследователска инфраструктура, както и ReBonkers - изобретателно пространство за изкуство и просвета.

Снимка: Dir.bg

На 24 юни публично се учреди и Европейско кооперативно сдружение / Societas Cooperativa Europaea с присъединяване на сътрудници от Start for Future, което цели да формализира развиването на алианца в посока основаване на нововъведения. Общо 18 страни се включиха като създатели, измежду които The Edge: R&BD и Община Варна (като асоцииран партньор).

Дейностите на уредниците от Дълбоко софтуерен иновационен порт - Варна са в унисон с новата иновационна тактика на Европейския сьюз, показана за първи път през юли 2022 година Стратегията цели да усили предприемаческия потенциал и конкурентоспособност посредством построяването на мрежа от центрове в разнообразни райони на Европа, профилирани в основаване и развиване на надълбоко софтуерни нововъведения в разнообразни области.

Снимка: Dir.bg

Основната цел на самодейността е да трансформира Варна в привлекателен център за основаване и внедряване на надълбоко софтуерни нововъведения, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развиване на района, България и Европа чрез засилено взаимоотношение сред разнообразни заинтригувани страни.

Снимка: Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР