Снимка БулфотоЗадължително шофиране през нощта, в задръстване и по най-опасните

...
Снимка БулфотоЗадължително шофиране през нощта, в задръстване и по най-опасните
Коментари Харесай

За кандидат-водачите: Задължително шофиране през нощта, в задръстване и по опасните пътища

Снимка Булфото

Задължително шофиране през нощта, в запушване и по най-опасните пътища по време на шофьорските курсове. Всеки кандидат-водач ще има електронен дневник. Чрез него от транспортното министерство ще наблюдават в действително време дали фактически е на образование. Промените се отнасят единствено за бъдещите водачи на леки коли с категория „ В ”. Те ще влязат в действие през септември. С измененията цената на курсовете за кандидат-шофьори се чака да скочи фрапантно – с към 300 лв.. Причината е, че часовете по кормуване се усилват от 31 на 42. Автоинструкторите обаче се обърнаха едни против други в мненията си дали това е нужно, съобщи Нова тв.

Част от тях са на мнение, че часовете не са задоволителни. И вършат разбивка  - 4 часа в допълнение по пътища с централизация на произшествия, 3 часа по автомагистрала и по 2 часа за каране в запушване и през нощта.

„ Няма да лъжем обществото. Не може да се усилва размерът на една услуга и цената да стане същата или по-малка. Така че нарастване ще има ”, сподели Красимир Георгиев. То ще е с към 300 лв..

Според Съюза на българските автомобилисти обаче смяната няма да докара до спад на случаите на пътя.

„ В 97-98% от страните в Европа часовете са под 30. Прави изключение Германия, където часовете с 36. Часовете и в този момент са задоволително. Някои хора се образоват и за 20 часа, други за 80 не могат да се научат ”, изясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти.

Планира се и сериозен онлайн надзор дали кандидат-шофьорите действително или фиктивно кормуват.

„ Всичко това ще се цифровизира, ще има диря, тъй че системата да не може да бъде манипулирана, тъй че 42 часа да бъдат 42 часа ”, съобщи Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

С измененията отпада и заплащането на вътрешни изпити по време на образованието.

Промяна ще има и за претендентите за книжки за мотор. Сега те не се явяват на научен изпит, в случай че имат дееспособност за лек автомобил.  От септември ще вървят и на листовки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР