Снимка: БулфотоВ страницата си във Фейсбук лидерът на ВМРО, министър

...
Снимка: БулфотоВ страницата си във Фейсбук лидерът на ВМРО, министър
Коментари Харесай

Каракачанов: Не съм оптимист, че македонската страна ще надмогне себе си. Дано се лъжа!

Снимка: Булфото

В страницата си във Facebook водачът на Вътрешна македонска революционна организация, министър на защитата и заместител министър-председател на Република България Красимир Каракачанов публикува тримерен коментар във връзка идните срещи във връзка с европейското бъдеще на Македония.

Ето какво декларира Каракачанов:

" На 17 октомври следва Европейски съвет, на който се чака водачите на страните от Европейски Съюз да вземат решение за начало на договаряния за участие на Македония и Албания в Европейски Съюз. България постоянно е имала кардинална позиция в поддръжка на Македония както във връзка с нейната евроатлантическа интеграция, по този начин и на нейната непоклатимост и териториална целокупност. Тази поддръжка е била постоянно ясна, само че и обвързана с това каква политика по отношение на България се води в прилежаща Македония и дали тя дава отговор на правилата на Европейски Съюз за добросъседство и най-много на българските национални ползи.

За нас от двете страни на Деве хълм са живеели и живеят хора, споделящи обща история, общи герои, обща просвета и език. Насила разграничени от повратностите на историческите събития тези хора през днешния ден живеят в две разнообразни страни. В продължение на десетилетия, посредством принуждение и гнет, въодушевени от Кралска Югославия, Сталин и Тито бе направено всичко, с цел да бъде сломена българската еднаквост на македонските българи и сменена с новосъздадена македонска. Този македонизъм по своята същина е главно антибългарски, целящ манипулативната и гротескна замяна на историята, на всичко българско и проявлението на България и българите като завоеватели, окупатори, фашисти и душмани.

За страдание след края на Югославия този антибългарски македонизъм освен не изчезна, а се трансформира и в държавната идеология и теория на новата самостоятелна страна Република Македония. Кулминация на антибългарската нервност и потресаващи исторически операции и неистини бяха достигнати по време на ръководството на Никола Груевски. Най-крещящата от всички операции е точно тази, че Груевски беше ръководител на партия носеща името Вътрешна македонска революционна организация - която исторически е била постоянно най-силният стожер на българщината.

С идването на власт на Зоран Заев ние имахме вяра, а и обещания, че ще има смяна в този антибългарски разказ и че историята ще бъде най-накрая казана такава, каквато е. В подписания на 1 август 2017 година Договор за другарство и добросъседство сред Македония и България в действителност най-важният детайл е клаузата за Обща история.

За разлика от гърците ние се съгласихме да гледаме на историята ни с Македония като на Обща, естествено при изискване, че ясно бъдат казани обстоятелствата - на база на артефакти и истински документи - за българската същина на Цар Самуил като Цар на България, българската еднаквост на цяла плеяда възрожденци като Григор Пърличев, Райко Жинзифов, братя Миладинови, Кузман Шапкарев, всички революционери като доктор Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, Борис Сарафов, Васил Чекаларов, Гьорче Петров, ген. Александър Протогеров, Тодор Александров, Иван Михайлов и доста други. Всички те са се определяли сами като българи, имали са българска национална и етническа еднаквост за себе си, говорели са и писали на български литературен език и са оставили след себе си хиляди страници документи, писма и записки, казващи сами за себе си това.

Същото важи и за събития като Илинденско-Преображенското въстание, проведено и предвождано от българи, за Вътрешна македонска революционна организация - организация основана и ръководена от корави българи, бореща се свободата на Македония, само че най-много за нейната българщина. Това е елементарно проверимо и доказуемо, в това число в архивите на Държавния списък на Македония. Хора и партии в Македония, които си мислят нещо друго във връзка с историческата Вътрешна македонска революционна организация и нейните ръководители, или живеят в някаква странна щизофрения, или са тотално необразовани, неуки и неписмени. Има и трети вид в действителност - работят по белградска агенда.

Но да се върнем към обстоятелствата - беше основана смесена историческа комисия с професионални историци от двете ни страни, на която беше даден мандат да откри в бързи периоди този общ и почтен прочит на общата ни история и това да залегне в образователните материали, които се преподават в учебните заведения.

Тази комисия съществува към този момент от съвсем 2 г, само че резултатите от работата ѝ, в случай че изобщо има такива, са извънредно разочароващи. Вината за това е напълно на македонската страна, която непрекъснато бави темпото, прави обструкции и се пробва по всякакъв начин да преиначава смисъла на истинските исторически документи, като непрекъснато ги пояснява и „ обективизира “ от днешна позиция. Всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв метод „ признание “ на каквато и да е българска еднаквост, на която и да е историческа персона от Македония. Македонските историци в комисията са отдадени изцяло на това да защитят оптимално титовата и антибългарска структура на македонизма.

Последните няколко съвещания на Комисията са тотална злополука и това беше установено и от самите нейни членове. Македонските историци, а за жалост и политици като самите Заев или президента Пендаровски, към този момент даже не приказват за Обща история, а за преплетена и споделена – такава, каквато имали и с всички останали страни на Балканите. Пендаровски даже си разреши да охули паметта на Гоце Делчев, сравнявайки го с елементарен опортюнист и нагаждач, който се е заявил българин, единствено тъй като събитията към него били такива. Същото го сподели и във връзка с стотиците хиляди български жители в Македония, които за него са явно лъжци и измамници.

На няколко пъти през последната година страната България, българският министър председател и аз самият подканвахме другарски и загрижено както Комисията, по този начин и държавните ръководители в Скопие да премислят техния метод. Уви, реакцията и следствията бяха тъкмо в противоположната посока.

Днес ясно мога да установявам дълбокото си отчаяние, че Договорът за другарство и неговата съществена и най-важна точка - Общата история, не е изпълнен, не се извършва и няма индикации за неговото осъществяване. Подписването и осъществяването на този Договор бе изискването за безрезервната поддръжка от страна на България за Македония за участието ѝ в НАТО и Европейски Съюз. Благодарение на този Договор и нашата поддръжка Република Северна Македония ще стане напълно скоро член на НАТО. Нашата поддръжка беше в задатък, без резултати по връзки на Договора. Подадохме рака и бяхме излъгани.

Затова още веднъж дублирам – единствено след дни, на 17 октомври, следва Европейски съвет, на който България би трябвало да реши дали да поддържа Македония, с цел да ѝ бъде дадена дата за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. Това решение зависи както от всички страни членки, по този начин и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе единствено с безусловно болшинство. Дори и единствено една страна да бъде срещу, решение не може да бъде взето. Както беше ясно декларирано от премиера Борисов по време на формалното му посещаване в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да поддържа Македония единствено при резултат на Комисията дотогава. Този доброжелателен съвет явно не бе послушан, а бе посрещнат с подигравка и насмешка.

На 14 и 15 октомври пък следва и следващото съвещание на Историческата комисия. Не съм оптимист, че македонската страна ще успее да надмогне себе си и излезе с резултат, който да разреши на България да продължи да ги я поддържа. Дано се неистина! "

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР