Снимка БулфотоВ разгара на случая със законовата поправка, която улеснява

...
Снимка БулфотоВ разгара на случая със законовата поправка, която улеснява
Коментари Харесай

Свободна Европа: Депутатите се готвят да приемат законови промени със специално предназначение

Снимка Булфото

В разгара на случая със законовата корекция, която улеснява строителството на небостъргач в столичния квартал " Лозенец " и възможната й връзка с по-евтините жилища за хора от властта, Народното събрание е напът да одобри нови текстове със „ особено предопределение “. Става дума за импортираните сред първо и второ четене промени в Закона за правосъдната власт (ВСС), гласуван предходната седмица, написа " Свободна Европа " .

В края на предходната седмица на уеб страницата на Народното събрание се появи известие, че тези промени ще бъдат обсъждани на изключително съвещание на правната комисия във вторник. Не е написано кое постанова тази неотложност.

Поправка за една съответна догадка

Част от измененията уреждат догадка, съгласно която aĸo имa пpeдcpoчнo пpeĸpaтявaнe нa мaндaт на контрольор от Инспектората към Висш съдебен съвет или на основния контрольор, " новите " нямa дa довършват мaндaтa нa " cтapитe ", a щe стартират собствен coбcтвeн мaндaт, който е 4 гoдини зa инcпeĸтop и 5 гoдини зa глaвeн инcпeĸтop. Според настоящите в този момент текстове в Закон за съдебната власт – напусне ли някой от инспекторите, влезлият в състава на инспектората на негово място довършва оставащия мандат на предшественика си.

Ново също е, че при приключване на мандта или предварително овакантяване на поста, членовете на инспектората няма да са длъжни да се върнат на позицията си, заемана преди избора им за длъжността, а ще могат да избират „ равна по степен служба в органите на правосъдната власт “.

Например: Ако основният правосъден контрольор Теодора Точкова напусне поста си, ще може да стартира работа в Административен съд - София, а не да се върне в Хасково, откъдето пристигна, с цел да заеме длъжността.

И още допълнения

Между първо и второ четене на тези промени, плануваният „ кариерен бонус “ за основния правосъден контрольор получи още екстри.

Вносители на последните текстове са Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Емил Димитров – Ревизоро (Обединени патриоти). Те плануват, че след привършване на мандата на инспекторите към Висшия правосъден съвет, те да могат да бъдат назначени на по-висока служба от заеманата преди избора им.

Например: Ако Точкова напусне поста си, тя може непосредствено да стартира работа не в Административен съд – София, а във Върховен административен съд.

Още по време на първото четене на закона, източници от ръководещата партия ГЕРБ разясниха пред Свободна Европа, че евентуално измененията се вършат, тъй като се готви рокада в правосъдния инспекторат.

Защо е значимо

След конститиуционните и законовите промени от 2016 година, Инспекторатът към Висш съдебен съвет е основен за правосъдната власт. Юристи го оприличават на „ правосъдната КПКОНПИ “. По закон той ревизира магистратите, следи за придвижванията на делата им, изследва честността им, възможен спор на ползи, имуществото им. Инспекторатът може да внесе предложение за формиране на дисциплинарни производства против магистрати. Ето за какво шефът на органа на процедура има голяма власт върху системата.

По време на второто четене в правната комисия във вторник следва болшинството да утвърди и друга смяна, съгласно която кадровите решения на двете колегии във Висш съдебен съвет (с изключение на дисциплинарните производства) ще се преглеждат на една инстанция – тричленен състав на Върховен административен съд.

Подобен текст е основен за изборите на ръководители на съдилищата. В момента те се апелират на две инстанции. В момента подобен проблем има в Софийския градски съд, чийто административен началник бе препоръчан от Висш съдебен съвет, а претендентът на съдиите апелира избора. Ако дефинитивно бъде признат текстът в Закон за съдебната власт Шесто поделение на Върховен административен съд ще има решаваща дума.

Ако обжалванията по кадрови въпроси останат единствено на една инстанция има риск съдиите в Шесто поделение на Върховен административен съд да са единствено грижливо подбрани, с цел да вземат решение делата „ както би трябвало “, разясниха адвокати пред „ Свободна Европа “ още при първото четене на закона.

Тези ремонти са импортирани и от ръководещи (ГЕРБ и ОП), и от опозицията (ДПС и " Воля " ). В общите им претекстове обаче не е обяснено за какво бързат толкоз. Знак за това е и плануваното изключително съвещание на правната комисия. В бързината Министерството на правораздаването не е внесло никакво мнение по тези промени.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР