снимка: БулфотоСъстоянието на пациента сле операцията е стабилно, с много

...
снимка: БулфотоСъстоянието на пациента сле операцията е стабилно, с много
Коментари Харесай

Тази нощ е извършена първата бъбречна трансплантация за годината у нас. Донор е 29-годишен мъж

снимка: Булфото

Състоянието на пациента сле интервенцията е устойчиво, с доста положителни витални индикатори.

Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград

Тази нощ в УМБАЛ " Александровка " бе осъществена първата бъбречна трансплантация за 2021 година. Донорът е мъж на 29 години от град Горна Оряховица, област Велико Търново, изпаднал в мозъчна гибел в резултат на хеморагичен инсулт.

Заради липса на подобаващи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било превозено за Унгария по линия на съдействието с Евротрансплант. За черния дроб са открити подобаващи реципиенти в Университетска болница " Лозенец ", а бъбреците на донора са превозени в Александровска болница.

Единият бъбрек не е бил подобаващ за трансплантация заради открити съдови аномалии и нарушена перфузия, добавя Българска национална телевизия.

Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна непълнота, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е посочил максимален % органна съгласуемост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията пациентът се възвръща в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на болничното заведение. Състоянието му е устойчиво, с доста положителни витални индикатори и диуреза.

Екипът на УМБАЛ " Александровска " изрича откровени съболезнования на околните на умрелия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях миг.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР